Tech

Ki nem találná, mi az egyik legnagyobb hiánycikk Oroszországban

A bitcoin értékének elképesztő ugrása miatt az oroszok úgy viszik a videokártyákat, mint a cukrot. Ezek ugyanis jóval gyorsabban bányásszák a kriptovalutát a processzoroknál. Leginkább az AMD félvezetőgyártó termékeit vásárolják, és ez a cégnek is feltűnt.

Egy átlagos orosz felhasználó manapság komoly nehézségekbe ütközhet, ha videokártyát szeretne vásárolni otthoni PC-jébe, írja a Vedomosti nevű orosz lap. A bitcoin kriptovaluta értéke hatalmasat nőtt az elmúlt hónapokban, ennek hatásaként a kereslet is megugrott a videokártyák iránt, amiket bizony nem csak játékra használnak az emberek, de kriptovaluta-bányászáshoz is.

Az emberek elképesztő tételekben vásárolják fel a grafikus kártyákat Oroszországban, egy vásárlás alkalmával akár 600 darabot is elvisznek, mondta egy iparági forrás a lapnak. Ennek hatására közel 80 százalékot ugrott tavasszal ezen hardverek ára. Az elmúlt két hónapban ugyan a szállítmányok mennyisége is háromszorosára nőtt a Treolan forgalmazó szerint, de a kereslet még mindig jóval nagyobb, mint amekkora a kínálat.

Az AMD hardvergyártó is arról számolt be június elején, hogy drámai ugrást vett észre a grafikus kártyák eladási számaiban azóta, hogy március végén soha nem látott értéket ért el a bitcoin.

Az AMD kártyái iránt is megugrott a kereslet. Forrás: Europress

A bitcoin bányászatba bárki bekapcsolódhat, akinek van nethozzáférése és megfelelő hardvere, de egy bányászgép megépítése és üzemeltetése is költséges dolog. Míg régen egy átlagos PC-vel is meg lehetett oldani a dolgot, ma már nincs így.

Mivel a grafikus kártyák jóval gyorsabban bányásznak, mint a processzorok,  és egy alaplapra többet is lehet belőlük csatlakoztatni, ezért a hozzáértő kriptobányászok ezeket használják, azon belül is az AMD hardvereit preferálják az nVidia eszközeivel szemben.

A szakértők viszont figyelmeztetnek arra, hogy az első bitcoin után a folyamat nehezebbé válik. Ezután már elkél az erősebb hardver, ami az energiafogyasztást, és ezáltal a villanyszámlát is megtudja dobni, ezért a komoly bányászok csoportokba tömörülnek, így éri meg számukra a bányászat. Egyre elterjedtebb az etherium nevű kriptopénz is, ami bár kevesebbet ér (kb. 101 ezer forint), de egyszerűbb hozzáférni.

Fotó: Europress fotóügynökség

Márciusban fordult elő először, hogy egy egységnyi bitcoint drágábban jegyeztek, mint egy uncia aranyat, a digitális valuta 1,268 dolláron zárt, az arany pedig 1,233 dolláron állt március harmadikán.

A bitcoin erősödését a megnövekedett kínai kereslettel magyarázzák, mivel megtakarításaikat ebben a formában tudják a legegyszerűbben kimenekíteni az emberek annak ellenére, hogy a kínai kormány minden követ megmozgatott a jelenség ellen.

Már az aranynál is drágább a Bitcoin
A virtuális fizetőeszköz a sötét interneten kezdett világhódító útjába, mára a csúcsokat ostromolja.

Oroszország tervezi, hogy 2018-ban legalizálja a bitcoint és a többi kriptovalutát, hogy megoldják az illegális tranzakciók problémáját. A BTC.com nevű oldal üzletfejlesztési menedzsere szerint az országok előbb-utóbb hasonlóan fognak tenni, mivel ezzel erős pozíciót szerezhetnek ezen az egyre jövedelmezőbb területen.

De mi is az a bitcoin?

Ahogyan korábban megírtuk: a bitcoin egy virtuális pénz, amely 2009 óta létezik: az erős titkosítás és egyéb biztonsági megoldások mellett létrehozott fizetőeszköz az interneten használható, válthatunk rá bármilyen valódi valutát, aztán pedig fizethetünk vele online.

A bitcoin legelőször sötét weben aratott nagy sikert, ami nem is csoda, hiszen a drogokat, fegyvereket vásárolók így olyan módon fizethettek az illegális árukért, amit a bankok, vagy hatóságok nem tudtak követni. A dolog csak odáig látszik, hogy valaki bitcoinra váltja az euróját, de hogy aztán a bitcoin hová kerül, azt a technológia miatt csak a fizető és fogadó fél követheti.

Azóta a bitcoin kilépett az illegalitásból, sokféle szolgáltatás elfogadja már ezt a pénznemet, bár a jogi helyzete még mindig erősen billeg, hiszen így megkerülhető a banki tranzakciós adó, és a fenti példák miatt az adóhatóságoktól a rendőrségig senki sem tudja követni a pénzmozgás útját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik