Tech

Perelnék Trumpot a Twitteren letiltott felhasználók

Berágtak Donald Trumpra az elnök Twitter-fiókjáról letiltott felhasználók, szerintük az elnök ezzel megsérti az alkotmány első kiegészítését, ami a szólásszabadságról szól. Ebben a kérdésben még az ügyvédek sem értenek egyet.

Két Twitter-felhasználó azzal vádolja Donald Trumpot, hogy az elnök megsértette az amerikai alkotmány első kiegészítését azzal, hogy blokkolta őket a mikroblogon. Ez az a kiegészítés, ami a szólás- és véleményszabadságról szól.

Az elnök által használt @realDonaldTrump fiók tavaly tiltott le a két felhasználót, miután azok több olyan üzenetet írtak, amiben az elnököt kritizálták. Mint bármelyik más twitteres, Donald Trump is rendszeresen tilt le trollokat, kritikusokat, és más követőket a közösségi platformon, de mivel az Egyesült Államok elnökéről van szó, többek szerint ő nem tekinthető átlagos felhasználónak.

A Knight Institute nonprofit ügyvédi iroda a két twitteres képviseletében levélben szólította fel Trumpot arra, hogy oldja fel a tiltást, máskülönben pert indítanak.

„Az elnök Twitter-fiókja egy nyilvános fórumnak tekinthető az első kiegészítés szempontjából, és ennek fényében ügyfeleim eltiltása alkotmányellenes. Arra kérjük, hogy oldja fel a rájuk vonatkozó tiltást, és egyben azokét is, akiket hasonló okok miatt blokkolt” – írta levelében a szervezet.

Az egyik twitterest azután tiltották le Trump fiókjáról, hogy egy Trump-ellenes mozgalmat reklámozott, majd egy olyan GIF-et posztolt az elnöknek, amin Ferenc pápa láthatóan kellemetlenül érzi magát az elnök társaságában.

Valószínűleg az egész világ így lát téged”

– írta hozzá kísérőszövegként.

A másik felhasználó, Joe Papp egy olyan tweet miatt kapott tiltást, amiben a #fakeleader, azaz hamis vezető hashtaget használta.

A Knight Institute igazgatója, Jameel Jafer szerint pusztán azért, mert az elnöknek nem tetszik, amit az emberek írnak, nem kivételezhet velük, és nem akadályozhatja meg őket a véleménynyilvánításban.

Akár a fülét is befoghatná, és énekelhetne

Abban a kérdésben még viszont a jogászok sem értenek egyet, hogy Trump fiókja nyilvános fórumnak tekinthető-e. A Business Insidernek nyilatkozó Lisa Zycherman szerint miután valakit megválasztottak elnöknek, az elnökhöz fűződő közösségi oldalak egyfajta kibővített fórumként szolgálnak a választópolgárok számára.

Marc Randazza szerint viszont az elnök közösségi profilja nem nyilvános fórum, ezáltal pedig a Knight Institute vádja is alaptalan. Randazza egy városi tanáccsal hasonlította össze a közösségi profilt, hogy más értelmezésben világítson rá az elnök tettére.

Ha valaki személyesen beszélne hozzá, ő pedig befogná a fülét, és azt énekelné, hogy la-la-la-la, nem figyelek rád, azzal sem sértené meg az alkotmányt. A kiegészítés szerint beszélni van jogunk, de arra nincs, hogy meghallgassanak”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik