Tech

A Google összeereszti mesterséges intelligenciáit

Dömös Zsuzsanna
Dömös Zsuzsanna

tech-újságíró. 2017. 04. 18. 14:55

A Google fejlesztője azt próbálja elérni, hogy két neurális hálózat képes legyen hatékonyan tanítani egymást. Ennek köszönhetően később elérhetővé válna az, hogy kevesebb adattal is kiképezhetővé váljanak.
Korábban a témában:

A szakemberek számára nagy kihívást jelent, hogy egy neurális hálózat tanításához rengeteg adatot kell betáplálniuk ahhoz, hogy adott feladatra kiképezzenek egy mesterséges intelligenciát. Ian Goodfellow, a Google Brain divíziójának fejlesztője újfajta megoldással próbál közelebb kerülni ahhoz, hogy az MI-k tanítása függetlenebbé váljon az emberektől. Szerinte az lenne a legkézenfekvőbb megoldás, ha két mesterséges intelligencia egymást segítené a tanulásban.

A szakember egy idézettel szemlélteti projektjének fontosságát: „Amit nem tudok elkészíteni, azt nem is érthetem meg.” Igaz, ez esetben nem magáról, hanem áttételesen a mesterséges intelligenciákról beszél. „Amit egy AI nem tud elkészíteni, azt nem értheti meg.”

Goodfellow-nak még 2014-ben, PhD hallgatóként jutott eszébe a „generatív ellenséges hálózatok” koncepciója (röviden GAN), egy kocsmai vita után. Ennek lényege, hogy két mesterséges intelligencia segíti egymást a tanulásban olyan módon, hogy például míg az egyik valósághű képeket próbál előállítani mondjuk egy kiskutyáról, addig egy másik elemzi az eredményt, és eldönti, hogy a képek valódiak vagy mesterségesek.

Ezáltal folyamatosan keresi a kritikus pontokat, melyek alapján az előbbi még pontosabb képeket állíthat elő. A legszemléletesebb példa erre a művész és a kritikus viszonya.

„A generatív modell célja, hogy becsapja a kritikust, és elhitesse vele, hogy valódi képeket készít”.

A két neurális hálózat gyakorlatilag egymásra támaszkodik a tanulási folyamatban, maguknak állítanak elő újabb inputokat.

Yann LeCun, a Facebook mesterséges intelligenciával kapcsolatos kutatásait vezető szakember is úgy gondolja, hogy ez az elmúlt 20 év legjobb ötlete deep learning (mélytanulás) terén.

A megoldással nemcsak a képgenerátorokat sikerülhet így pontosabbá tenni, de más szoftverekben is segíthet csökkenteni azon adatok mennyiségét, amelyeket az embereknek kell betáplálniuk.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Armed Catalan policemen, known as Mosso d'Esquadra pass by the FC Barcelona logo with a black ribbon and a message reading "We are all Barcelona" before the Spanish league footbal match FC Barcelona vs Real Betis at the Camp Nou stadium in Barcelona on August 20, 2017.
Security barriers were put up at the entrances of the Camp Nou to stop vehicles after a deadly jihadist attack three days ago. An outcry has erupted on social media and in the press about the absence of bollards -- short, concrete posts to stop vehicles from driving onto sidewalks, with some people even demanding the  mayor's resignation for ignoring police recommendations for such preventive barriers. Drivers have ploughed on August 17, 2017 into pedestrians in two quick-succession, separate attacks in Barcelona and another popular Spanish seaside city, leaving 14 people dead and injuring more than 100 others / AFP PHOTO / LLUIS GENE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.