Tech

Igazi bolygókat is felfedezhetnek az EVE Online játékosai

Bari Máriusz
Bari Máriusz

tech-újságíró, kreatív. 2017. 04. 12. 18:00

Folytatódik a Project Discovery a népszerűbb EVE Online űr-MMO gyártója, valamint egy izlandi és egy svájci egyetem összefogása során: a cél a világűr feltérképezése.

Ismét crowdsource-olni kérte fel a University of Geneva és a Reykjavík University a méltán népszerű EVE Online című űr-MMO játékosait. A Project Discovery-ben résztvevő játékosoknak a Kepler űrtávcső képeit kell átvizsgálniuk, olyan csillagászati anomáliák nyomait keresve, amelyek exobolygóra (azaz Naprendszerünkön kívül megfigyelt, csillag körül keringő bolygóra) utalnak. Michael Mayor, a University of Geneva tiszteletbeli professzora, az első exobolygó felfedezője a projekt mögött meghúzódó tudományos szálról az izlandi Fanfesten számolt be (2:26:00-tól).

Watch live video from CCP on www.twitch.tv

A játékosoknak a Kepler által készített képeken kell megvizsgálniuk a különböző csillagok relatív fényességét, és ezen óriásképeken kell anomáliákat találniuk – azaz olyan pontokat, ahol a csillagokból sugárzó fényt megakasztja, eltéríti vagy blokkolja egy objektum, ami könnyűszerrel lehet ilyen esetekben akár egy bolygó is.

Mihelyst a játékos talál valamit, a képeken megjelölheti az adott területet, és megjegyzésekkel láthatja el. Ha kellően sok visszajelzés érkezik egy adott területre, a genfi labor értesítést kap a vizsgált képről, amelyet így tényleges vizsgálat alá is vet. Mindez jelentős terhet vesz le az egyetemek kutatói és diákjai válláról, az élesszemű megtalálók pedig jutalomként ISK-et (ez a játék pénzegysége), valamint más, a játékon belül beváltható jutalmakat kapnak.

A történet arról nem szól, hogy az egyetemi kutatók nevén kívül a felfedezők között listázzák-e mindazon játékosok neveit (vagy beceneveit), akik hozzájárultak a terület pontosításához.

A Project Discovery-nek ez már a második etapja: korábban emberi sejtek nagyfelbontású képeit kellett a játékosoknak vizsgálniuk, akik kutatómunkájukkal a Human Protein Atlas fehérjerendszerező adatbázis kibővítéséhez járultak hozzá.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Visitors walk past a 5G logo during the Mobile World Congress on the third day of the MWC in Barcelona, on March 1, 2017. 
Phone makers will seek to seduce new buyers with artificial intelligence functions and other innovations at the world's biggest mobile fair starting today in Spain. / AFP PHOTO / Josep Lago
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.