Tech

Augusztusban egymásnak megy Japán és Amerika

Bari Máriusz
Bari Máriusz

tech-újságíró, kreatív. 2017. 04. 07. 15:27

2015-ben Japán harcba hívta Amerikát, két évvel később sor is kerül az összecsapásra. Minderre szerencsére kontrollált körülmények között kerül sor, robotsportként.

Gépolaj-, szikra- és szervószagú csatára kerül sor amerikai és japán óriásrobotgyártók között. A piacteremtő háború helyett gépemberek között rendezett, takkra kiszámolt product placementes pankrátormeccsek jóval huszonegyedikszázadibb elemei a konfliktusrendezésnek, erre pedig újabb bizonyítékot kapunk – várhatóan idén augusztusban.

Ekkor csapnak ugyanis össze a két nemzet mechái – az amerikai MegaBots Mk. III-ja, illetve a japán Suidobashi hegesztette Kuratas. A MegaBots még 2015-ben hívta ki küzdelemre a Suidobashit, az azóta eltelt idő pedig az óriásrobotok fejlesztésével, illetve az ideális robotaréna kiválasztásával telt – a jelenlegi, augusztust behirdető videó sem árul el még több konkrétumot (ld. alább).

A 2015-ös kihívás óta a MegaBots csapata aktívan fejleszti robotját – ez akkor még 4,5 méter magas és 5,443 kilogramm súlyú volt, kétpilótás rendszere lánctalpakon tudott navigálni és ágyúgolyó méretű festéktöltetekkel volt felszerelve, az ehhez járó méretű kilövőegységgel. Mindehhez még egy Kickstarter-kampányt is indítottak, hogy ütőképesebbé tehessék mechájukat, ezzel 550,000 dollárt sikerült begyűjteniük, kollaboráltak a NASA mérnökeivel, az Autodesk fejlesztőivel is többek között, listájukról még Simone Giertz neve sem hiányozhatott. (Ami a teljes költséget illeti – a Mk III 2.5 millió dolláros költségvetésnél állt meg.)

A Kuratasról kevesebb adatunk van már, de annyi pont elég, hogy hasonló súlycsoportba helyezzük a Mk. III-vel – 4,500kg súlyról és 4 méter körüli magasságról beszélünk, amit egy ember irányít a pilótafülkében egy 3G érintőképernyővel, illetve egy Kinect-alapú kontrollerrel együtt, fegyverként egy 6000rpm-es sorozatlövő légfegyvert, egy vizespalack-löveget és egy tárgyak felemelésére tervezett extra kart kapott.

Kíváncsian tekintünk a küzdelem elébe (illetve inkább a részletek pontosítását várjuk), a csatának ugyanis számos kimenetele van: nemcsak a szórakoztatóipar és a hirdetők felé biztosítaná azt, hogy az ilyen jellegű események számos ponton képes lekötni a nézőket (és pénztárcájukat), hanem egyúttal a mecharajongók hosszú ideje lebegtetett kérdésére is választ adna. A kérdés, miszerint „a japán óriásrobotok a legjobbak-e” az elmúlt évtizedek animéit látva már nem is kérdés igazán, a mérnökökben erre felépülő versenyszellem viszont kifejezetten izgalmas irányokba tolhatja a robotharcokat legalább annyira, mint az ezek nyomán születő animéket is. Amíg meg nem születik egy #vernesteam vs. #gundam narratíva, szervóba szorulva várjuk az augusztust.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Visitors walk past a 5G logo during the Mobile World Congress on the third day of the MWC in Barcelona, on March 1, 2017. 
Phone makers will seek to seduce new buyers with artificial intelligence functions and other innovations at the world's biggest mobile fair starting today in Spain. / AFP PHOTO / Josep Lago
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.