Tech
The logo of the internet search engine Google, Germany, city of Osterode, 16. September 2015. Photo: Frank May

A Google keresőjében folytatódik az álhírek elleni harc

Dömös Zsuzsanna
Dömös Zsuzsanna

tech-újságíró. 2017. 04. 07. 13:59

Magasabb fokozatra kapcsol a Google az álhírek elleni harcban, már a keresési találatok közt is jelölést kapnak a hamisnak minősített hírek.  Mindeközben a Facebook oktatási célzatú útmutatót adott ki felhasználóinak arról, mire érdemes figyelni egy hír olvasása közben.
Korábban a témában:

Nemcsak a Facebook, de a Google számára is megoldandó problémát jelentenek az álhírek. Mivel a netre percenként akár több ezer új tartalom is felkerül, ezek is felszínre kerülnek a keresőben.

A cég tavaly októberben ezért elindította a tényellenőrzést (Fact Check), hogy a kiadók a Google Híreken belül egyedi címkével jelölhessék azt, hogy a tartalmaikban szereplő tények valódiak. Ehhez először a ClaimReview folyamaton kell keresztül mennie az adott cikknek, ami során külsős hírügynökségek és tényvizsgáló szervezetek vizsgálják át a közzétett iformációkat.

Mostantól érdemes figyelni ezeket a címkéket

A kiadók és felhasználók visszajelzései alapján mostantól világszerte elérhető a funkció, és a Hírek mellett a Keresőbe is beépül a Fact Check.

A keresési találatok alatt információt kapunk arról, hogy az adott tartalom mennyire megbízható (lehet hamis, nagyrészt igaz, igaz, vagy akár nagyrészt hamis), feltüntetve, hogy melyik szervezet vizsgálta. Az is előfordulhat, hogy a különböző szervezetek eltérő eredményre jutnak: míg az egyik hamisnak, addig a másik hitelesnek minősítheti. Ez a megoldás így nem oldja meg egy csapásra a problémát, de a felhasználónak egyszerűbb mérlegelnie, és dönthet arról, hogy melyik szervezet bírálatában bízik.

A cég szóvivője közölte, hogy a hírek minősítése nem befolyásolja azt, miként rangsorolják a találatokat.

A Facebook is újít

Az álhírek terjedésének visszaszorítása az amerikai elnökválasztás után vált különösen fontossá, a Facebookot például rengeteg kritika érte amiatt, hogy a közösségi oldalon terjedő félrevezető tartalmak befolyásolták a szavazókat.

A cég azóta frissítette felhasználói feltételeit ennek megfelelően, valamint bevezette saját tényellenőrző megoldását, és egyszerűbbé vált az álhírek jelentése is.

Mától pedig 14 ország felhasználói olvashatják a közösségi óriás oktatási jellegű útmutatóját, amelyben azt magyarázzák el, mire érdemes figyelni, ha ki szeretnénk szűrni egy álhírt. Ebben többek közt olyan alapvető szempontok vannak, minthogy érdemes elolvasni a hír eredeti forrását, legyünk szkeptikusak a sokszor hatásvadász címekkel szemben, és több helyről tájékozódjunk.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Christian Lindner (L), leader of the free democratic FDP party, walks past German Chancellor Angela Merkel during a session at the Bundestag (lower house of parliament) on November 21, 2017 in Berlin. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN

Ezért a kudarcért megfizethet Merkel

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.