Tech

Az Airbus ötlete forradalmasíthatja a városi közlekedést

A tervezők szerint a jövő városaiban lehetetlen lesz csak keréken közlekedni. Éppen ezért egy igen megdöbbentő és futurisztikus ötlettel álltak elő. Íme a Pop.Up.

A multifunkcionális szállítóeszköz valójában egy kapszula, amely képes különböző közlekedési eszközökké alakulni – csatlakozhat kerekekhez, hogy autóként; propellerekhez, hogy légi járműként; illetve sínekhez, hogy vonatként funkcionáljon.

A futurisztikus eszközt az Airbus szakemberei képzelték el, a tervezést az Italdesign végezte. A vállalatok úgy vélik, hogy a Pop.Up a repülőgép- és autóipari technológiák egyesítésével új fajta városi mobilitást hozhat létre.

A két cég a héten mutatta be sci-fibe illő járművét a Geneva International Motor Show-n. Jörg Astalosch, az Italdesign elnöke szerint amennyiben az ember a jövő városi közlekedési eszközét szeretné létrehozni, nem gondolkodhat csupán autókban, hiszen azok nem felelnek meg az egyre nagyobbá alakuló települések kihívásainak.

Astalosch úgy véli, a fenntarthatósággal, az intelligens infrastruktúrával, az alkalmazásokkal, az energetikai rendszerekkel, a várostervezéssel, a szociális szempontokkal és egyéb tényezőkkel is számolni kell.

A szakértő szerint a földi közlekedés a jövőben közösségivé, összefüggővé és önállóvá fog válni, ezzel pedig megindulhat teljes körűvé és három dimenzióssá alakulása.

A Pop.Up rendszerének három szintje van. Az egyik a kapszula, amely elektromos meghajtású földi és légi eszközre is csatlakozhat – így a szerkezet autóvá, vagy drónná is válhat. A kapszula a tömegközlekedési rendszerbe is bekapcsolódhat, tehát akár vonatként vagy metróként is működhetne.

A Pop.Up második szintje a mesterséges intelligencia, amely képes kiválasztani a legmegfelelőbb módot az utas céljának eléréséhez. A tervezés után a kapszula automatikusan utazik a kiválasztott helyre.

A harmadik réteg a rendszer felhasználói felülete, amely egy interaktív virtuális környezetet kínál az utasoknak. Ebben a felhasználók információkat szerezhetnek a város egyes területeiről – például a múzeumról, melynek irányába éppen repülnek.

A vállalatok egyelőre nem jelentették be, mikorra valósulhat meg a projekt, arra viszont rávilágítottak, hogy a városi közlekedés egyre inkább problémássá válhat. A fejlesztők bíznak benne, hogy a Pop.Up megoldást kínálhat a jövő kihívásaira.

(Live Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik