Tech

Opera Neon: böngésző a kényelmes embereknek

Bari Máriusz
Bari Máriusz

tech-újságíró, kreatív. 2017. 01. 17. 09:00

Új koncepcióval rukkolt elő az Opera. A böngészőháborúból időről időre felbukkanó program ötleteivel toronymagasan vezet, megvalósításaival és promóciójával már korántsem ilyen sikeres. A Neon viszont, ha minden jól megy, változást okozhat ebben is.

Extra illúzióink ne legyenek: az Opera Neon gyakorlatilag csak azoknak örömzenélés, akik egy programot akarnak csak feltelepíteni, kistrilliónyi bővítmény hozzáadása nélkül. Nem az eredeti Opera böngésző frissítéséről van szó, hanem arról a kistestvérről, amellyel egy dolgot lehet csak csinálni, de azt hiperkényelmesen, az pedig a böngészés.

A Neon alapjáraton “beépült” a desktopba – gyakorlatilag widgetként láthatjuk a böngészőfelületet a képernyő közepén. Ennek legtetején a kereső- és címsort találjuk, alatta pedig a leglátogatottabb oldalakat találjuk külön, jól megkülönböztethető buborékokban. Ezek gyakorlatilag magukat kezelik – minél gyakrabban látogatunk egy oldalt, annál feljebb emelkedik annak buborékja a képernyőn és minél kevésbé látogatjuk azt, annál lejjebb süllyed a képernyőn (majd el is tűnik teljesen).

A behirdetett további előnyök mindegyike remekül hangzik, de egyik sem számít hatalmas újdonságnak – ellenben, ha valaki kifejezetten kényelmes (és/vagy lusta), jó eséllyel azonnal rá fog nyúlni a Neonra: böngészhetünk egymás mellett párhuzamosan két oldalt; külön felületet kapunk arra, hogy a böngészőben szóló hangosabb elemek (zenék, videók, riasztó és nem kívánt hangeffektek, nem kívánt törlendő) hangerejét egymáshoz képest állíthassuk és kapunk külön képlopót is, amivel a nézett oldal bármelyik részéből menthetünk képet – és ehhez sem kell bővítményt telepítenünk.

Hozzátennénk: a Neonhoz egyáltalán nem fogunk tudni telepíteni bővítményt, a fentiek tudatában pedig érezhetően csak gyors, akadálytalan konzumböngészést fogunk tudni végezni vele, de konzumabbul, gyorsabban és kényelmesebben, mint bármikor.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.