Tech

Így nem veszi el az időnket a Facebookozás

Csak ránézünk a Facebookra gyorsan, pislantunk kettőt, elment egy óra, az este, az életünk. Ismerős a helyzet? Egy új Chrome-kiegészítő ezt orvosolja. Elméletileg.

Pontosan tudjuk, milyen böngésző elé kerülni: ha nincs önkontrollunk, egy félperces email-olvasásból könnyen a tavalyi évek legjobb pandás-drónos-macskás-melles failválogatásai csúsznak elő YouTubeon és elúszik a teljes életünk. Bármilyen siteról megtehetjük ezt két lépésben, a Facebooknál egy is elég, természetszerűleg jön tehát a kérdés, hogy mivel lehet ezt kikerülni.

todo

Ha nincs önkontrollunk vagy nem tudjuk tartani a böngészésre szánt, előre megszabott időkorlátot (sokan erre a módszerre szavaznak amúgy), átadhatjuk valamennyire a gépnek is a kontrollt. A legújabb Chrome-bővítmény, a Todobook pont ebben segít: onnantól kezdve, hogy telepítettük, nem a legújabb posztokat és híreket látjuk Facebook-feedünkben, hanem ahelyett egy (általunk benépesíthető) listát kapunk megoldandó és lezárandó feladatainkról. Ha minden feladatot teljesítettnek jelölünk, megnyílik a hírfolyamunk és újra scrollozhatunk a végtelenségig – viszont már úgy, hogy a feladatainkat teljesítettük is. (Listagyártóknak vagy a to-do appokat már használóknak némi problémát jelenthet, hogy nem lehet bekötni a Todoistban, Wunderlistben, Trelloban vagy más hasonló rendszerben tárolt feladatainkat.)

Persze, egyéb opcióink is vannak: megtehetjük, hogy feketelistázzuk vagy blokkoljuk az összes olyan oldalt, ahol tudjuk, hogy rengeteg időt tudunk eltölteni (erre lehet jó a Block Site, az összes közösségi siteot kiiktató Work Mode vagy az igencsak lényegretörő Go Fucking Work), esetleg telepíthetünk olyan bővítményeket, amelyekkel megnézhetjük, hogy melyik oldalon mennyi időt töltünk el (feleslegesen), mielőtt nekiállnánk blokkolni ezeket (ezekben a helyzetekben segíthet a timeStats). Vagy, ahogy az előbb említettük: önkontroll. App nincs rá. Még.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik