Tech

A végletekig féltékeny a Pokémon és Mario játékok tulajdonosa

A Nintendo jogi részlege úgy tűnik, nem épp a barátságos típusból toboroz munkatársakat, a rajongók őszinte bánatára.

Furcsa a Nintendo kapcsolata saját rajongóival, hiszen egyrészt folyamatosan adják ki a konzolokat és játékokat, utóbbiakból már iPhone-ra is jut a nemrég megjelent Super Mario Run képében, a Pokémon Go pedig igazi hisztériát váltott ki idén. Viszont ha a legfanatikusabb Mario- és Pokémon-fanok csak úgy, saját szakállukra összebarkácsolnak egy rajongói játékot, azt az eredeti jogtulajdonos azonnal elmeszelteti még akkor is, ha nem kereskedelmi forgalomban, pénzért árult címről van is szó.

Nemrég például arról érkezett hír, hogy egy Pokémon univerzumhoz kapcsolódó rajongói projektet, a Pokemon Uraniumot tiltották le mindenhonnan annak ellenére, hogy a készítői munka mellett, kevéske szabadidejük terhére, 9 éven át dolgoztak a fejlesztésén.

pokemon-uranium-001

Nem tehettek mást, visszaléptek.

Miután több mint másfélmillióan töltötték le a játékunkat, egyszerre csak kaptunk egy csomó figyelmeztetést a Nintendo amerikai jogászaitól, hogy távolítsuk el. Személyesen nem kerestek meg minket, de mivel tiszteletben tartjuk a kívánságaikat, az összes hivatalos letöltési linket eltüntettük.

Ezek után a GameSpot osztotta meg az újabb hírt, miszerint egy másik rajongói játékra, a Pokemon Prism-re is lesújtott a jogi kalapács. A felülnézetes kalandjátékot úgy dolgozták ki az amatőr, de lelkes fejlesztők, mintha egy GameBoy Color kézikonzolon futna.

Mivel sokan szeretik a Pokémon-univerzumot, a várakozás is nagy volt, épp ezért aztán nagy csalódást okozott a legújabb fejlemény: a készítők weboldaláról eltűnt minden tartalom, a hivatalos trailert is leszedték YouTube-ról (azért persze mindig van, aki továbbosztja, mint ahogy itt is megtekinthető). Az oldalra látogatók csak egy rövid üzenetet találnak arról, hogy a játék készítését leállították, valamint egy pdf fájlt, amely a Nintendo jogi képviselői által küldött felszólítás másolata.

A rajongók mindenesetre nem fogadták kitörő örömmel a híreket. A fórumokon és közösségi oldalakon megjelent vélemények szerint a Nintendo egyik létező játékával sem versenyeznek az ilyen rajongói alkotások, tehát nem azok egy az egyben elkészített másolatai, hanem kedves kis hobbiprojektek, amik ráadásul ingyenesek is, a készítők semmilyen szinten nem profitálnak belőlük.

Most épp attól tart a rajongói bázis, hogy a Nintendo a Mario-univerzum által készített fan-projektekre és amatőr játékocskákra is lecsap majd, mivel ezekből is akad elég sok PC-re és mobil platformokra is. Általában ezek olyan kis játékocskák, amelyek az eredeti figurákhoz hasonlókat jelenítenek meg, és általában arra is vigyáznak, hogy ne használják a Nintendo által levédett neveket, de a fenti történések alapján bármikor elmeszelhetik ezeket is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik