Tech

Jön a megoldás a VR szemüvegek legnagyobb bajára

Rátfai Gábor
Rátfai Gábor

újságíró. 2016. 11. 26. 10:00

Viszlát pixeles és csíkos, elmosódott képek! Vagy legalábbis van némi javulás.

Önmagában jó ötletnek tűnhet okostelefont használni a virtuális valóság megjelenítéséhez, de az a helyzet, hogy a kijelzőik nem erre lettek kitalálva, és hiába a nagy felbontás, ha a VR által megkövetelt frissítési követelményeket nem tudják teljesíteni.
Ennek következménye az angolul scree-door effekt névvel illetett jelenség, amikor egyszerűen annyi történik, hogy látjuk a pixelek közötti vonalakat.
Ennek a kellemetlen jelenségnek a kiiktatásán dolgozik a Japan Display (JDI), megpróbálva minél több pixelt zsúfolni egységnyi helyre, méghozzá olyan kijelzővel, ami 3,42 hüvelykes, felbontása pedig 1440×1700, ami 651 ppit jelent, ez pedig már egészen tisztessége mennyiség. Hogy mindez mit jelent a képminőség javulását illetően, azt az alábbi összehasonlításban láthatjátok.

Sajnos a magasabb pixelmennyiség önmagában még nem oldja meg a problémát, ezért az új kijelző frissítési frekvenciája 90 Hz, míg válaszideje 3-6 ms, ami az elmosódást csökkenti. Hogy ezzel milyen javulás érhető el, azt szintén egy összehasonlítás szemlélteti, melyen jól látható a bal oldali képen, hogy a kameramozgásnál jelentős elmosódás tapasztalható, míg jobb oldalt a megnövekedett frissítési frekvenciának és a gyors válaszidőnek köszönhetően ilyenről szó sincs.

Van még tovább

A cég mindemellett olyan kijelzőn dolgozik, ami 800 ppi-t tud, de azt nem tudni, hogy mikor kerül majd piacra. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy a HTC Vive, az Oculus Rift, és a PlayStation VR szintén 90 Hz-en üzemel, tehát nem ebben van az igazi truváj, hanem a pixelek mennyiségében. Továbbá a JDI számára az is komoly feladat lehet, hogy meggyőzze  gyártókat, nekik pont az ő kijelzőire van szükségük.

Az mindenesetre biztos, hogy lehet hová fejlődni, és a VR még egyébként is nagyon gyerekcipőben jár, szóval biztosan fogunk csodákat látni a későbbiekben.

Forrás: Engadget 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.