Tech

Az orosz kormány el akarja lopni a jelszavad!

Az elmúlt napokban a Google közvetlenül keresett meg több neves személyiséget, például a New York Times közgazdasági Nobel-díjjal is kitüntetett szerzőjét, Paul Krugmant, a Stanford Egyetem professzorát, az egykor diplomataként is működő Michael McFault, a GQ publicistáját, Keith Olbermannt, de más források szerint ezek után több további neves újságírót, társadalomtudóst és véleményvezért. A Google leginkább azzal próbálta felhívni az érintettek figyelmét, hogy a fenti szöveget egy felugró ablakban jelenítette meg az illetők közösségi és levelezési fiókjaiban, amikor azok beléptek. A figyelmeztetésükben az szerepelt, hogy

a címzettek internetes fiókjaira, jelszavaira hackerek vadásznak, méghozzá “kormányokhoz köthető támadók” próbálják ellopni a jelszavaikat.

Az eddigi források szerint ez a figyelmeztetés az elmúlt hónapok adathalász próbálkozásaihoz kapcsolódik: a Volexity nevű biztonsági cég szerint ennek keretében az orosz kormány által pénzelt hackerek igyekeztek jelszavakat kicsalni előre meghatározott célcsoportok tagjaitól. A hackerek többek között olyan e-maileket küldözgettek a célpontoknak, amelyeket úgy álcáztak, mintha a Google-től érkeznének, és jelszavaik újragenerálására kérik a felhasználókat.

A levelekben olyan vírus lapult meg, amelyet a biztonsági cég PowerDuke névre keresztelt, ez a fertőzött gépekre jutva távoli hozzáférést biztosít a rendszerhez illetéktelenek számára. A célpontok között amerikai és európai címek szerepeltek, többek között politikával foglalkozó szervezetek, újságok, diplomáciai testületek, véleményvezérek kerültek célkeresztbe.

A legutolsó ilyen támadást november 8-án és 9-én regisztrálták, ekkor olyan e-mailekkel próbálkoztak a támadók, amelyek a Clinton Alapítvány nevében kínáltak az amerikai elnökválasztás utáni elemzéseket, valamint egy pdf dokumentum letöltésére mutattak, melynek címe “Miért volt hibás az amerikai elnölválasztás” volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik