Tech

Így játszhat bárki Donald Trumppal

Sokan azt mondják, az amerikai republikánus elnökjelöltet nem szabad komolyan venni. Mások szerint meg nagyon is komolyan kell venni. Bárhogy is, a legegyszerűbb inkább játszani vele, erre mutatunk pár példát.

Teljesen mindegy, ki nyeri az elnökválasztást, az már biztos, hogy 2016 Trump éve, azaz biztos, hogy a történészek így (is) tartják majd nyilván ezt a nagyon furcsa és hülye esztendőt. Nem azért, mert a republikánus jelölt bármiben is maradandót alkotott volna, hanem azért, mert bebizonyította: nincs szükség észérvekre, politikai korrektségre, sőt úgy általában összefüggő mondatokra sem, elég, ha az ember hangosabb és tahóbb, mint az összes többi. A szexizmus, az alig burkolt rasszizmus, a szüntelen ellenségkeresés és a vitapartnerekkel való aljas leszámolás a jelek szerint tízmilliók számára sokkal jobb buli, mint a már említett politikai korrektség.

Nem csoda, hogy olyan helyeken is felbukkan – akár név szerint, akár célzások formájában, akár konkrétan, személyesen -, ahol a legkevésbé várnánk. Például egy olyan popkulturális közegben, amelynek tényleg csak érintőleges köze van a pártpolitikához, vagy inkább annyi sem. Na ná, hogy a videojátékokról van szó! Elég a szövegből, lássuk a listát!

Donald Trump Real Estate Tycoon

Az első rögtön egy kakukktojás, de micsoda kakukktojás! Ez ugyanis egy teljesen komoly, 2002-ben kiadott játék, amelyben Donald Trump nem a mai főgonosz-arcát mutatja, hanem követendő példa, a tökéletes ingatlanmogul, akinek a nyomaiban a játékosnak épületekkel és banki kölcsönökkel kell zsonglőrködnie, egészen addig, amíg szemtől szembe meg nem mérkőzhet a Mesterrel.

A ma főleg a Call of Duty-szériáról ismert Activision (illetve ironikus módon annak Value nevű, olcsó játékokra specializálódott leányvállalata) játékához Trump az arcát és a nevét adta, természetesen megfelelő kontextusban: “hívd ki a kriályt”, szól a szlogen a borítón. Egyébként egy teljesen szokásos Tycoon-játékról van szó. Új játék kezdetekor a szoftver a Ruthless Rick nevet és a Greed Inc. cégnevet ajánlja fel a játékosnak; legfeljebb ez utal arra, hogy annyira azért nem veszi komolyan magát.

A

Make America Great Again: The Trump Presidency

című, a Steamről szeptember óta letölthető játék már nagyon is kortárs, izé, kérdésekkel foglalkozik, már amennyiben kortárs kérdésnek számít az, hogy az ISIS-t a fejlesztők szerint egyedül Donald Trump pusztíthatja el, személyesen, egy helikopterből kihajolva, a terroristákra bombákat dobálvan. Itt már szó sincs komolykodásról, az egész egy nagyszerű paródiája a Trump által puffogtatott frázisoknak és a beszédeiből kibontakozó agresszív és végtelenül egyszerű világképnek.

Trump Dump

Ugye te sem gondoltad komolyan, hogy 2016-ban nem jelenik meg olyan játék, amiben le kell kakilni Trumpot?

Ugye? Na azért. A Trump Dump egy egyszerű és rendkívül fárasztó Flappy Bird-klón, amely legfeljebb arra jó, hogy elüss vele pár percet, amíg a buszra vársz. A csavar annyi, hogy a madár – és a kaki forrása – egy fehérfejű rétisas, amellyel átrepülhetünk az elnökjelölt által megálmodott falon, majd mehet a kaki! Trump pedig, ha elég matériát kapott az arcába, hatalmas kaki-emotikonná változik. A fejlesztők szerint ez az egyetlen módja, hogy megakadályozzuk a hatalmas fal felépítését a mexikói határnál. (Januárban, a játék megjelenésekor még ez volt az aktuális elmebeteg ötlet, amivel pont úgy szórta tele a médiát, ahogy most te is teleszórhatod az arcát kakival, ha letöltöd a játékot, amit, bocs, de inkább nem is linkelünk.)

Még ennél is sokkal furcsább azonban a

Surgeon Simulator Donald Trump-kiegészítése,

amely pontosan az, aminek hangzik: Trumpot műthetjük a népszerű sebész-szimulátorban. Az utóbbi évek legabszurdabb játékában ismeretlen emberi páciens (vagy éppen földönkívülit) operálhatunk, szándékosan kezelhetetlen irányítással, az ujjakat és a karok ízületeit külön-külön mozgatva. Azaz: a sebész, akit irányítunk, jó esetben is úgy mozog majd, mint egy hullarészeg sorozatgyilkos. A látványt lehetetlen ennél jobban leírni (hát még az élményt), inkább mutatjuk.

Ízléstelen és offenzív, persze. Pont, mint Trump. Vele ellentétben viszont rendkívül vicces.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik