Tech

Nyugalom, olcsóbb lehet a MacBook jövőre

Aki szerint durván sikerült (már megint) túlárazni az Apple laptopjait, az esetleg várhat 2017-ig, ráadásul akkor nem csak az ár miatt járhat jobban.

Az Apple néhány napja mutatta meg a nagyközönségnek, hogy a 2014 óta semmit nem változott MacBook milyen mértékben volt képes megújulni. Segítünk: viszonylag kis mértékben, mert a hardveres ráncfelvarrásokon túl egy érintőkijelzős csíkot kapott a billentyűzet fölé, valamint csatlakozóit egységesen USB-C-re cserélték.  Már a szakértők egy része is azt mondja, az Apple kezdi elveszíteni a sznob-szexepiljét, már csak azért is, mert idén a Microsoft tényleg innovatívabb volt nála a Surface gépekkel.

Mindenesetre aki még mindig almás logót szeretne a legújabb laptopján, esetleg jobb, ha vár jövő évig, legalábbis ezt állítja King-Chi Kuo, a KGI Securities ismert és elismert elemzője, aki meglehetősen jól informált az Apple ügyeit illetően. A szakember szerint szinte biztosra vehető, hogy

2017-ben a MacBook Pro nem csupán olcsóbbá válik, de hardveresen is kap némi frissítést, ám ennek van egy feltétele.

Kuo optimista jelentése többek között arra alapoz, hogy az Apple minden esetben az indulásnál hajlamos túlárazni a termékeit, majd pedig a következő évben szépen enged valamennyit. Az elemző arra számít, hogy az Apple valamikor a jövő év második felében jelenti be az olcsósítást, és mivel addigra már sokkal elfogadottabb lesz az USB-C, valamint a Touch Bar, vélhetően a felhasználók is könnyebben terelhetőek majd a váltás felé.

macbook

 Mi történik odabent?

Specifikációk terén Kuo arra számít, hogy a MacBook Pro már 32 GB RAM-mal szerelt változatban is kapható lesz majd, bár azt hozzáteszi, hogy ez attól is függ, megérkezik-e az Inteltől a Cannonlake processzor, ami az LPDDR 4 RAM-okkal együtt már 15-25 százalékkal kevesebb energiát igényel. Ez a takarékosság tehetné lehetővé, hogy bővülhessenek a RAM-ok a burkolat alatt, ám ha az Intel késlekedik, akkor a Coffee Lake procik kerülnek a foglalatba, és bizony marad a 16 GB RAM.

Phil Schiller, az Apple egyik fejese az elmúlt héten már kifejtette, hogy jelenleg az energiaellátás miatt van 16 GB-os limit, és csakis ezért nincs 32 GB-os MacBook a kínálatban. A 9to5Mac saját közvéleménykutatása szerint az emberek bizonyos okok miatt elég nehezen váltanak hardvert, ugyanakkor hajlamosak mégis megtenni, ha kedvező az ár (naná, ezt mondjuk mi is megmondtuk volna), így az olcsósított és jobb hardverrel szerelt MacBookok jövőre ismét felturbózhatják majd az eladásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik