Tech

Ötezer dollárt követelnek egy 86 éves asszonytól, internetes kalózkodás miatt

24.hu
24.hu

2016. 11. 01. 14:10

Egy nukleáris világháború után, Moszkva szörnyektől hemzsegő földalatti-hálózatában játszódik Dmitry Glukhovsky 2005-ös, Metro 2033 című regénye, és a belőle készült, belsőnézetes, lövöldözős, horror-videojáték is, amit az egyszerűség kedvéért ugyanazon a néven adtak ki, 2010 tavaszán.

A könyvet és a játékot is jól ismeri az összes, magára valamit is adó játékos és sci-fi rajongó, a 86 éves, ontarioi Christine McMillan viszont, akkor halott először a Metro 2033-ról, amikor felszólítást kapott a videojáték jogait birtokló cégtől, hogy azonnali hatállyal fizessen, különben a bíróság ötezer kanadai dollárra (valamivel több, mint egymillió forintra) fogja őt büntetni, amiért illegálisan töltötte le magának a szoftvert.

„Azt sem írták meg, mennyivel tartozom, csak hogy 5000 dollárig terjedhet a büntetőjogi felelősségem, ha nem működök együtt, és felszólítottak, hogy adjam meg a bankkártyám adatait.”

Az idős asszony, az internetszolgáltatójától kapta a fenyegető emailt, először mégis meg volt győződve róla, hogy átverés az egész. Miután azonban felhívta a szolgáltatót, közölték vele, hogy az üzenet teljesen szabályos.

A kanadai szabályozás szerint, ha a szerzői jogok birtokosai kérik, az internetszolgáltatóknak el kell küldeniük a felszólításaikat a kalózkodás gyanújába keveredett IP-címek tulajdonosainak. A Canadian Intellectual Property Rights Enforcement (CANIPRE) nevű cég, amelyik McMillant is fenyegeti, arra szakosodott, hogy behajtsa a netes kalózoktól a jogdíjakat.

Azt talán ők sem hitték egy percig sem, hogy az idős asszony, szabadidejében mutáns szörnyekre vadászgat a virtuális térben, bizonyítható azonban, hogy McMillan IP-címéről valaki jogtalanul letöltötte a Metro 2003-at. A CANIPRE-nek meg teljesen mindegy, hogy kin próbálják meg behajtani a kiadót ért veszteséget.

A legvalószínűbb egyébként az, hogy valaki McMillan védtelen wifijén keresztül szedte le magának a játékot. Kérdés, hogy felelőssé tehető-e bárki is azért, mert a nem vigyázott egy eszközre, amivel aztán bűncselekményt követtek el? Ezt a bíróságnak kellene eldöntenie, de Christine McMillan ügye egyelőre nem járt a taláros testület előtt.

A kanadai hatóságok is hangsúlyozták: a CANIPRE eddig nem tett semmilyen jogi lépést, csak elkezdett fenyegetőzni, és követelőzni. Mindennek ellenére azt tanácsolták a rémült idős asszonynak, hogy működjön együtt a céggel, és fizessen.

(CBC, Polygon)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.