Tech

Ötezer dollárt követelnek egy 86 éves asszonytól, internetes kalózkodás miatt

Egy nukleáris világháború után, Moszkva szörnyektől hemzsegő földalatti-hálózatában játszódik Dmitry Glukhovsky 2005-ös, Metro 2033 című regénye, és a belőle készült, belsőnézetes, lövöldözős, horror-videojáték is, amit az egyszerűség kedvéért ugyanazon a néven adtak ki, 2010 tavaszán.

A könyvet és a játékot is jól ismeri az összes, magára valamit is adó játékos és sci-fi rajongó, a 86 éves, ontarioi Christine McMillan viszont, akkor halott először a Metro 2033-ról, amikor felszólítást kapott a videojáték jogait birtokló cégtől, hogy azonnali hatállyal fizessen, különben a bíróság ötezer kanadai dollárra (valamivel több, mint egymillió forintra) fogja őt büntetni, amiért illegálisan töltötte le magának a szoftvert.

„Azt sem írták meg, mennyivel tartozom, csak hogy 5000 dollárig terjedhet a büntetőjogi felelősségem, ha nem működök együtt, és felszólítottak, hogy adjam meg a bankkártyám adatait.”

Az idős asszony, az internetszolgáltatójától kapta a fenyegető emailt, először mégis meg volt győződve róla, hogy átverés az egész. Miután azonban felhívta a szolgáltatót, közölték vele, hogy az üzenet teljesen szabályos.

Christine McMillan (CBC News)

A kanadai szabályozás szerint, ha a szerzői jogok birtokosai kérik, az internetszolgáltatóknak el kell küldeniük a felszólításaikat a kalózkodás gyanújába keveredett IP-címek tulajdonosainak. A Canadian Intellectual Property Rights Enforcement (CANIPRE) nevű cég, amelyik McMillant is fenyegeti, arra szakosodott, hogy behajtsa a netes kalózoktól a jogdíjakat.

Azt talán ők sem hitték egy percig sem, hogy az idős asszony, szabadidejében mutáns szörnyekre vadászgat a virtuális térben, bizonyítható azonban, hogy McMillan IP-címéről valaki jogtalanul letöltötte a Metro 2003-at. A CANIPRE-nek meg teljesen mindegy, hogy kin próbálják meg behajtani a kiadót ért veszteséget.

A legvalószínűbb egyébként az, hogy valaki McMillan védtelen wifijén keresztül szedte le magának a játékot. Kérdés, hogy felelőssé tehető-e bárki is azért, mert a nem vigyázott egy eszközre, amivel aztán bűncselekményt követtek el? Ezt a bíróságnak kellene eldöntenie, de Christine McMillan ügye egyelőre nem járt a taláros testület előtt.

A kanadai hatóságok is hangsúlyozták: a CANIPRE eddig nem tett semmilyen jogi lépést, csak elkezdett fenyegetőzni, és követelőzni. Mindennek ellenére azt tanácsolták a rémült idős asszonynak, hogy működjön együtt a céggel, és fizessen.

(CBC, Polygon)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik