Tech

Az oroszok meglepő módszerrel védekeznek a rakéták ellen

Rátfai Gábor
Rátfai Gábor

újságíró. 2016. 10. 19. 08:00

Készülnek az oroszok, és ehhez nem restek felmászni a mobiltelefonok átjátszótornyaira sem.

Az orosz medve mindig is elég paranoid állat volt, akinek a legrosszabb rémálma szerint hirtelen amerikai tengeralattjárók jelennek meg a partjainál, repülők a légterében, hogy rakéták százaival hazavágják a katonai bázisokat, a kommunikációs központokat, és a Kreml saját rakétaindító rendszerét. Ez a félelem kellő alapot ad nekik ahhoz, hogy a civil kommunikációs infrastruktúrát is militarizálják, értesült a War is Boring nevű internetes oldal.

Mit jelent mindez a gyakorlatban?

Azt, hogy az orosz hadsereg olyan zavaróberendezéseket vásárol, amelyek egy esetleges támadás, vagyis a legrosszabb forgatókönyv esetén képesek befolyásolni az amerikai rakéták pontosságát.

Jelenleg ott tartunk, hogy a teszteket már befejeztük, és a rendszer bekerülését elfogadták,

mondta az orosz védelmi minisztérium szóvivője az Izvesztyija újság kérdésére. Habár maga az elképzelés szokatlan, ugyanakkor abban katonai szakértők is egyetértenek, hogy katonai szempontból logikus, mivel az Egyesült Államok nem csak különböző célú rakéták hatalmas mennyiségével rendelkezik, de saját GPS-rendszerének köszönhetően könnyedén célba is tudja juttatni őket. Na, nem minta az oroszoknak nem lenne ott a GLONASS nevű műholdas navigációjuk.

Fotó: US Navy

A teljes képhez hozzátartozik, hogy az amerikai Tomahawk rakéták olyan elektronikát tartalmaznak, melyet kifejezetten a GPS-zavarók ellen terveztek, és a Raytheon nevű gyártó szerint az AGR nevű technológia lehetővé teszi, hogy a magas szintű ellenséges zavarás ellenére megfelelően célba lehessen juttatni a halálos csomagot.

Ugyanakkor a Kreml sem arra számít, hogy a zavarás következtében majd visszafordulnak a rakéták virágesőt hullajtva maguk után az orosz anyaföldre, sokkal inkább azt reméli, hogy nem kell telitalálatot elszenvednie.

Minden műholdas navigációs rendszer alapja a jelátvitel, ezért már a kijelölt frekvenciától való legapróbb, milliszekundumnyi eltérés is a pontosság rovására mehet,

magyarázta az orosz katonai szakértő, Anton Levrov az Izvesztyijának. Az O. E. Watch – ami az amerikai hadsereg külföldi katonai tanulmányokat folytató hivatala- hírlevele megállapította, hogy úgy tűnik, az oroszok megpróbálnak felkészülni egy nagyobb katonai konfliktusra. Erre utal az is, hogy más jellegű erőfeszítéseket is tesznek, így például nagyobb hadgyakorlatokat folytatnak, megújítják a tartalékos rendszert, gyakorolják a háborús irányító és ellenőrző kapcsolatokat, és tesztelik, hogy háborús helyzetben miként lehetne államosítani az ipari bázisokat.

Zavaró lehet a zavaró

Vannak azonban hátrányai is annak, ha zavarókat telepítenek a lakott területek közelében lévő tornyokra, mert üzembe helyezve őket megeshet, hogy egyfajta elektromágneses baráti tűz éri a saját frekvenciákat is, így egészen addig valószínűleg nem kapcsolják be, amíg ténylegesen nem adódik egy súlyos nemzetközi válság. Illetve nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az oroszok sokszor olyan bejelentéseket is tesznek katonai technológiákkal kapcsolatosan, amely végül nem válik be, és sosem rendszeresítik, vagy üzemelik be azt. Amitől persze nem lehetünk sokkal nyugodtabbak…

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.