Tech

A héten jöhet az új Nintendo – de vajon győz is?

Visszaül a trónra az Xbox és a PlayStation mellé? Ez sok mindenen múlik, mert nem igazán tudunk semmit az új játékkonzolról. Persze fejtegetni azért elkezdhetjük, mennyi esélye van bankot robbantani.

Idáig annyit lehetett tudni, hogy még valamikor idén mutatkozik be hivatalosan a Nintendo NX nevű játékkonzol, de a múlt hét végén egymás után egy befektetési cég előrejelzéseiben, majd pedig egy webáruház előrendelő oldalán is olyan információ jelent meg, hogy ezen a héten lesz a nagy bejelentés. Ez azért furcsa, mert egyelőre semmilyen nagy dobpergés nem vezette fel az eseményt, és sajtómeghívókat sem kapott senki, viszont az is tény, hogy ha a Nintendo még a karácsonyi vásárlási rohamból szeretne nagy hasznot húzni, akkor nem halogathatja sokkal tovább a dolgot.

De mit is lehet tudni a Nintendo NX-ről? Nos, hát épp ez a gond, hogy szinte semmit. Bár a japán gyártó annak idején még a kis kézi LCD-játékokkal, aztán pedig a legelső asztali konzolokkal a piac vezetője lett, azóta sok minden változott, és a magasan vezető PlayStation, valamint az utána kepesztő Xbox árnyékában szinte semmilyen vizet nem zavarnak az épp aktuális Nintendók. A cég utolsó igazán átütő sikere a mozgásérzékelős irányítást bevezető Wii volt, de az már pont 10 éve jelent meg, és a kezdeti hisztéria után azt is lemosta a jóval erősebb hardverekkel érkező Microsoft és Sony generáció.

Szóval kis túlzással a Nintendo most csak egy patinás név, de valami nagyot kell villantania ahhoz, hogy újra igazán menő lehessen.

Az első hírek szerint elég drágára várták az idei Nintendo NX-et (a fent említett befektetési cég pont ennek kapcsán írt a konzolról, mert szerintük emiatt a Nintendo az ajánlott kategóriából a semlegesbe csúszik vissza befektetési értelemben). Ekkor még arról volt szó, hogy akár 350 dollár (nagyjából 97 ezer forint) is lehet az NX ára, ami a már jól bejáratott PlayStation-Xbox páros mellé emeli. Az újabb hírek azonban már 300 dollárról, azaz körülbelül 83 ezer forintról szólnak, ami kicsit barátibb, mint a versenytársak árszintje.

Ebből elvileg arra lehet következtetni, hogy a Wii-hez hasonlóan a Nintendo ismét azzal próbál visszajutni a piacvezetők közé, hogy hardveresen kicsit gyengébb, de sokkal kedvezőbb árú konzollal próbálkozik. Csak a Wii-nél ott volt anno az akkor még teljesen újdonságnak számító mozgásvezérlés, tehát mi lesz az extra most?

A megszellőztetett sajtóanyagokban olyasmit lehet olvasni, miszerint “utazás közben is beléphetsz a játékaidba”. Ha ez valamilyen crossplatform megoldást jelent, például olyasmit, hogy valamilyen formában mobil app, vagy kézikonzolos formában is elérhetők a játékok, akkor ez lehet hatékony fegyver. A korábbi pletykák egy olyan konzolt sejtettek, amely olyan formájú, mint egy sima kontroller, és tévével együtt használva teljes értékű otthoni konzolként működik, de van saját kis kijelzője, amivel kéziketyereként is használhatjuk. Ez a grafika állítólag a gyártás során kiszivárgott információk alapján készült, és valóban valami ilyesmit sejtet:

nintendo-nx-002

Egy másik pletyka viszont megint csak alávág a Nintendo új sikereibe vetett bizalomnak, eszerint ugyan most lesz a bemutató, de még az NX konzol bemutató darabjai is csak jövő februárban érkeznek meg a boltokba, a tömeges forgalmazás pedig kora tavasszal indulna. Ezzel a japán gyártó megint elbukik egy ünnepi vásárlási szezont, ráadásul jövőre a Microsoft és a Sony is ezerrel promózhatja már a következő generációs konzoljait.

Emellett ugyebár mind Xboxra, mind PS4-re irdatlan mennyiségű játék van már a piacon, ráadásul a Microsoft és a Sony különféle módszerekkel igyekszik egyre szélesebb kínálattal megszórni a játékosokat. A hírek szerint 4 exkluzív játékkal indul a Nintendo NX kampánya, amiből a legnagyobb szerepet a japán cég hagyományaihoz hűen Mario kapja. De elég ez a versenytársak hegynyi egyéb autós, verekedős, felfedezős, mindentcsinálós játéka ellen? És főleg, elég-e akkor, amikor a PlayStation már saját VR sisakkal is újított, az Xbox meg esélyesen jövő évben beveti a kevert valóság sisakor, a HoloLens-t?

Szóval ajjaj.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik