Tech

Apró robot-havert készített a Toyota

Az űrben már bizonyított, hamarosan a hétköznapokban is megteheti a minirobot.

Három évvel ezelőtt egy Kirobo nevű apró robot elindult az űrbe, hogy az ISS-en (International Space Station) Koichi Wakata asztronauta társa legyen, és elkísérje őt mindenhová, illetve, ha arra van szükség, akkor érzelmeket szimuláljon a szituációnak megfelelően. Ez a 34 centis apróság a Toyotához köthető, és az űrhajós legjobb barátjává vált, ezért talán nem véletlen, hogy az autógyártó úgy döntött, megpróbálja a piacon is sikerre vinni az androidot, csak éppen még kisebb verzióban, Kirobo Mini névvel.

A Toyota tegnap jelentette be, hogy Japánban a jövő év folyamán kerül a boltokba a műtárs, mégpedig 39 800 jenes áron, ami 390 dollárnak felel meg. Plusz havi 2,95 dolláros előfizetési díjat is elkérnek majd érte, azt azonban egyelőre nem tudni, hogy ez pontosan mit is fog fedezni. Mindemellett az aprósághoz tartozik egy dizájnos tok (bölcső), amit úgy terveztek, hogy pont belepasszoljon a gépjárművekben található pohártartókba (ha már autógyártóé a termék), így tényleg bárhová kényelmesen elvihetjük, ahová csak megyünk.

kirobo mini

A Toyota hirdetése alapján a Kirobo Mini minden korosztálynak ajánlható, a karon ülőktől kezdve az életük vége felé járókig, függetlenül attól, hogy családos, vagy magányos emberekről van-e szó, ám a pontos funkciói eddig rejtve maradtak.  Amit egyébként érdemes még tudni a csöpp társról, hogy Tomotaka Takahashi (Tokiói Egyetem), és a Kiotói Egyetem Robo Garage nevű egységének együttműködésében készült, és 2013-ban lőtték fel az ISS-re, hogy először vizsgálják ilyen körülmények között az emberek és a robotok interakcióját.

További fontos információ, hogy a Toyota azért gondolja életképesnek a Kirobo Mini projektet, mert egy olyan országban, ahol öregedő a populáció, és elég sok ember él magányosan, akár egy ilyen élettelen, de mégis interakcióra képes dolog is társaságot jelenthet. Korábban egyébként volt már ilyen próbálkozás, akkor a SoftBank nevű japán mobilos óriáscég dobta piacra Peppert, ami tudott táncolni, vicceket mesélni, és még énekelni is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik