Tech

Már messze nem pörög annyira a Pokémon Go

Több millió felhasználót vesztett a játék néhány hát leforgása alatt.

Most el lehetne sütni lelkiismeret furdalás nélkül a „minden csoda egy napig tart” örökbecsűt, most csak azért nem teszem meg, mert a Pokémon Go még mindig jelentős felhasználótáborral bír. A trendeket vizsgálva azonban tökéletesen látszik, hogy

milyen szinten lehűltek a kedélyek és mennyire lejtőre került az egész jelenség.

Az utcákon rohangáló szörnyvadászokról készült videók ugyan nem ezt sugallják, az Axiom Capital Management által közzétett mutatók azonban elég beszédesek. Ezek közül az első a napi aktív felhasználók számát mutatja, ami július közepén 45 millió körül alakult. Ez azóta folyamatos csökkenésben van, mára pedig körülbelül 30 millió környékére esett. Nyilván sok fejlesztő a fél karját (de legalább fél kódkészletét) odaadná ezekért az eredményekért, de a Pokémon Go esetében ez mégis aggasztó lehet.

A napi aktív felhasználók számának alakulása
A napi aktív felhasználók számának alakulása

A grafikon egyértelműen csökkenő tendenciát mutat, és most még nem lehet tudni, hogy ez meddig fog tartani. A kezdeti lelkesedés csillapodik ugyan, de még mindig több olyan nagy oroszág van, ahol nem jelent meg hivatalosan. A Google Play Store-ban a második legnépszerűbb játék jelenleg (és a negyedik összesítésben), az Apple online boltjában ugyanezt a logikát követve a második és tizenegyedik.

Végül jöjjön még egy ábra, ami szintén elég beszédes a trendeket illetően. A Pokémon Go feltűnése magával hozta a kiterjesztett valóság iráni érdeklődés növekedését. Ez felvetette azt is, hogy talán az elsöprő siker miatt a VR háttérbe szorul, a fejlesztők, felhasználók az AR felé fordulnak. A Google Trends adatai elég kijózanítóak és azt jelzik, hogy ehhez még csak közel sem járunk. A Pokémon Go megjelenésekor valóban megugrottak a keresések a kiterjesztet valósággal kapcsolatban, de ez a tüske rövid időn belül vissza is esett.

A virtuális és kiterjesztett valóság Google Trends adatai
A virtuális és kiterjesztett valóság Google Trends adatai

A virtuális valóság azonban masszívan tartja magát és a játék színre lépése után sem csökkent nagyon az iránta való érdeklődés. A Google Trends adatok persze nem feltétlenül tévedhetetlenek, vagy adnak 100%-ban iránymutatást arra, hogy mi fog történni, vagy mi nem fog történni a közeljövőben.

És ti játszotok még vele? Esetleg már meguntátok, vagy csak most kezdtek belejönni?

Forrás és nyitókép: Bloomberg

Ajánlott videó

Olvasói sztorik