Tech

Alig néhány óra múlva legyártják a világ utolsó videomagnóit

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2016. 07. 28. 11:52

Videomagnó (1972-2016) – A szalagot visszatekerő hangod sosem felejtjük el, emlékeinkben örökké élni fogsz. Nyugodj békében.

A Funai Electric Company, a világ utolsó videomagnógyártója néhány héttel ezelőtt bejelentette, hogy a hónap végén befejezi a késő esti, vagy épp nappali tévéadások felvételét évtizedek óta lehetővé tévő videomagnói gyártását.

A ma ismert VHS-ek és a videomagnók 1970-ben léptek ki a Philips boszorkánykonyhájából, két évvel később pedig már a piacot is elárasztották. A négyszögű, drága kazetták eleinte csak egy órányi felvételt tudtak tárolni, a lejátszók ára pedig megfizethetetlen volt, így az üzlet nem tűnt túl jövedelmezőnek, de a Philips mögé még a hetvenes évek derekán beállt néhány óriás, így az RCA, a JVC, a Panasonic, a Sony, az AMPEX és a Toshiba, akik előbb 120, majd 180, végül pedig 240 perces kazettákat kezdtek gyártani.

Néhány éven belül, az árak csökkenésével bekövetkezett az elkerülhetetlen bumm: míg 1982-ben csak a brit háztartások tíz százalékában volt videomagnó, 1985-re ez a szám 30, 1989-re pedig ötven százalékra nőtt.

Az emberek megállás nélkül rögzítették kedvenc tévéműsoraikat, filmjeiket, majd eljött a videotékák reneszánsza, ahonnan egy mozijegy áráért egy egész család nézhette meg huszonhetedszerre, ahogyan Lassie már megint hazatér, vagy épp ahogyan A muzsika hangja Mariája és a gyerekek előadják a Dó-ré-mi-t.

1995-ben aztán megjelent a DVD, ami az ezredforduló után hirtelen óriási népszerűségre tett szert, és azóta egyetlen fizikai adathordozó sem tudta felváltani, bár a streaming szolgáltatások, valamint a torrentoldalak egyértelműen fojtogatják a piacot.

A videokazettáknak és lejátszóknak néhány évvel ezelőtt befellegzett, és épp olyan nyomtalanul tűnhetnek majd el a piacról, mint anno a bakelitek – persze nem kizárt, hogy a 2030-as évek Nagykörúton belüli hipszterértelmisége újra felfedezi majd magának a formátumot, és eljön a második reneszánszuk.

Fotók: DRs Kulturarvsprojekt, Brian, Daniel Bagel, Rob Pearce

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - JULY 24:  U.S. President Donald Trump waves as walks to Marine One while departing from the White House on July 24, 2017 in Washington, DC. President Trump is traveling to Beaver, West Virginia where is will speak to Boy Scouts at the at the 2017 National Scout Jamboree.  (Photo by Mark Wilson/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.