Tech

Készül a virágokra szabott Shazam

A Shazam egy olyan alkalmazás (ha valaki esetleg eddig egy kő alatt élt, és nem ismerné), ami arra jó, hogy ha hallunk egy zenét, de nem ismerjük az előadót, akkor a telefont a hangforráshoz tartva, néhány taktus után kiderül minden adat, és az emberek boldogok lehetnek. A Microsoft és kínai botanikusok valami hasonlót dolgoztak ki, csak virágokkal, tehát ha olyan növénybe botlunk, amit nem ismerünk, de nagyon szeretnénk tudni, hogy mi az, akkor itt a megoldás.

A Smart Flower Recognition System a Microsoft és az Institute of Botany, Chinese Academy of Sciences (IBCAS) közreműködésével készült virágfelismerő rendszer, mely az általunk készített fotó alapján beazonosíthatja a kérdéses virágot. Az IBCAS egyébként is rendelkezik egy 2,6 millió fotót tartalmazó adatbázissal annak köszönhetően, hogy bárki tölthet fel fényképet, ugyanakkor, mivel emberi felügyelet nélkül történik mindez, rengeteg olyan is akad, ami használhatatlan.

ibcas

Éppen ezért a Microsoft Research Asia (MSRA) kidolgozott egy algoritmust, mely képes kiszűrni a “rossz” képeket, ám ez még csak az első lépés volt ahhoz, hogy Jianlong Fu és csapata olyan eszközt dolgozzon ki, mely képes különbséget tenni az egyes fajok közt. Képeztek hát egy elég komoly neurális hálózatot, mely egy sor tanulható szűrő segítségével működik, majd pedig alkot egy kétdimenziós aktivációs térképet, és végül meghatározott típusú jellemzők mentén térbeli pozíciót képes kidolgozni.

virag_felismero_ms

Ebbe a rendszerbe helyezve a több millió képet az MSRA kutatói egy olyan motort alkottak meg, mely villámgyorsan képes azonosítani az elé kerülő virágokat, ami sokkal eredményesebbé teheti a kínai botanikusokat, és mindazokat, akik érdeklődnek eme növények után. A jövőben az MSRA és az IBCAS további együttműködése folyamán bárkihez eljuthat az azonosítás lehetősége, ami értelemszerűen az oktatásban is hasznos szerepet tölthet be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik