Tech

Hogy csináljunk ki egy drónt?

Bari Máriusz
Bari Máriusz

tech-újságíró, kreatív. 2016. 05. 19. 09:00

Minél olcsóbb, kisebb és gyorsabb lesz egy drón, annál nagyobb esély van arra, hogy eljön a pillanat, amikor ki kell iktatnunk egyet - és az nem a sajátunk lesz. Adott a kérdés: hogyan tudjuk ezt a legelegánsabban megoldani?

Idegesítik az egyre több helyen bizzegő minihelikopterek? Belezümmögnek a magánszférájába? Átrepülnek a kertje fölött? Attól tart, hogy a szomszéd ezen keresztül kukkolja az ön virágágyását? Semmiképp sem állítjuk, hogy a következő módszerek követendőek lennének, inkább fogalmazzunk úgy: mutatunk pár olyan módszert, amivel mások már megpróbálkoztak egy drón kiiktatására.

Lándzsával

Mielőtt rámennénk a fehérkesztyűs megoldásokra, nem tudunk nem rámutatni a Rusborg 2016 orosz középkori fesztiválról elhíresült felvételre, ahol a videokamerával felszerelt drónnal azt művelte egy fesztivállátogató, amit bármilyen jól nevelt kilencedik századi ember tett volna: ledobta egy lándzsával. Ha előre megtervezett promóvideóról van szó, akkor zseniális, hangosan tapsolunk.

Laptoppal

Használjuk ki azt, hogy még 2016-ban is van nyitott Wi-Fi kapcsolat drónokon, úgyhogy a megfelelő appot futtató telefonnal, vagy szoftvert futtató laptoppal képesek lehetünk a környék védtelen drónjait lecsatlakoztatni jogos tulajaikról és átvehetjük felettük a kontrollt – pár másodperc erejéig legalábbis.

Rádiófrekvenciás zavaróval

Mit tegyünk, ha úgy akarjuk lekapni a drónt, hogy nem akarunk véletlenül megsérteni senki mást sem? Jöhetnek az RF-zavarók, a legimpozánsabb például a Blighter nevű AUDS-rendszer, ez megszakítja a RF-kapcsolatot a drón és az operátor között. Ezzel a módszerrel persze csak a “lakossági” drónokat lehet lekapni, a katonai változatok nyilván egyre jobban fel vannak készítve az ilyen jellegű támadásokra is, de amíg csak a lelkes szomszédok kíváncsi szemeit kell kiiktatni, ez is jó lesz.

Lézerrel

A Boeing Új-Mexikóban mutatott be egy olyan lézerágyút (Compact Laser Weapon System névre hallgat), amely körülbelül úgy néz ki, mint egy tripodra szerelt, túlméretezett kamera és képes kellően fájdalmas lyukakat égetni a drónvázba a maga két kilowattjával – körülbelül két másodperc kell ahhoz, hogy az UAV (igen, ez a drón) lángokban álljon. A precíziós célzás lehetséges és ugyan a Boeing nem hajlandó pontos specifikációt adni a hatótávról, a szakértők úgy vélik, hogy ha már távcsővel is képesek vagyunk látni a célpontot, akkor ki is tudjuk iktatni a CLWS-vel. Sőt, ami még jobb, a lézert egy Xbox360-kontrollerrel lehet irányítani.

Lövedékkel

Amerikában nem szokatlan vadászpuskával köszönteni a drónokat, az ellenséges drónok leszedésére pedig a legtöbb oldal a shotgunt javasolja (és csak utána jön a háló, ill. a drónjelek zavarása), a lándzsás videó után pedig sejthetjük is, hogy miért. Meglepő módon azonban nem minden drón képes rosszul viselni a lövedékeket – mellékelt videónkban például a VF Sumo Quad prototípust tesztelték, aminek nem ártott a tűz és a magasból lezuhanás, mint a vadászpuskás találat sem, igaz, nem 100%-os telitalálatról beszélünk.

Sassal

A holland rendőrség különlegesen képzett sasokat részesít tréningben, amely után az állatok képesek lekapni a drónokat az égből. Ennél technikásabb és stílszerűbb leszedést egyáltalán nem is tudunk javasolni, talán csak azt, hogy legyenek kedves olvasóink is sasok.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.