Tech

Országosan lelőtték az internetet, hogy ne csaljanak a vizsgázó diákok

Rátfai Gábor
Rátfai Gábor

újságíró. 2016. 05. 18. 11:00

Irakban kirántották a dugót a vizsgák miatt, ám az is lehet, hogy valami más történt. De nem ez lenne az első, amikor így védekeznek a puskázás ellen.

Aki nem most éli iskolapados élményeit, annak talán még megvannak valahol az emlékei mélyén a puskaírással töltött hosszú órák. Gombostűfejnyi betűkkel, mindenféle – a dolgozatírás alkalmával már értelmezhetetlen – rövidítésekkel élve körmöltünk órákig, hogy aztán olyan egyest kapjunk, amelyiknél a fal adja a másikat. Mostanság viszont már minden van, az okostelefonos linkelt és kereshető pdf-ektől kezdve a Google szemüvegig, de azért akadnak országok, ahol ágyúval lőnek verébre, már ami a puskázás elleni védekezést illeti.

Irakban például az elmúlt időszakban bizonyos rendszerességgel lekapcsolták az internetet annak érdekében, hogy a diákok ne tudjanak puskázni a vizsgákon. Az a DYN Research nevű cég adataiból derült ki, mely a hálózati leállásokkal foglalkozik, és azt találta, hogy szombaton, vasárnap, és hétfőn reggel öt és nyolc közt szinte teljes egészében. Nem ez lenne az első eset, hogy az iraki vezetés fogja, és kihúzza a dugót, hiszen tavaly is pont a vizsgák miatt tettek ugyanígy, bár a mostani időpontokat elnézve nem biztos, hogy valóban erről van szó, de nem lehet tudni, mik a szokások arrafelé.

Érthető módon az Iraki Kommunikációs Minisztérium nem kommentálta a hírt a kimaradásokkal kapcsolatban, mindössze annyit tudni a SMEX nevű emberjogi csoport értesülései alapján, hogy az iraki internetszolgáltató tájékoztatta az ügyfeleit a szolgáltatáskimaradásról, tehát nincs itt semmi látnivaló. Az pedig akár még igaz is lehet, hogy a vizsgázó gyerekek miatt történt az egész, de ebben az esetben nem irigyeljük szegényeket, hogy már ilyen kora reggel (5 órakor) a számonkérésen kell lenniük.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. október 26.
Peresztegi Imre, a ZÁÉV Építőipari Zrt. vezérigazgatója, Deutsch Tamás, az MTK Budapest elnöke, Görözdi György, MTK Kiemelt Beruházások Projekt Igazgatója és Paár Attila, a West Hungária Bau Kft. ügyvezető igazgatója (b-j) az új Hidegkuti Nándor Stadion építéséről tartott sajtótájékoztatón 2015. október 26-án. Bejelentették, hogy a ZÁÉV Építőipari Zrt. és a West Hungária Bau Kft. konzorciuma nyerte el a több mint hatmilliárd forintból épülő új stadion tervezésére és kivitelezésére kiírt pályázatot.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.