Tech

Idén a Chrome-ban is megszűnik a Flash támogatás

Egy régóta ismert, és biztonsági kockázatként sem elhanyagolható szabványtól szabadulna meg a Chrome az év végével.

A Flash annak idején fontos webes technológia volt. Böngészős játékok, animációk, multimédiás tartalmak mind ezzel a technológiával kerültek ki az oldalakra, de a virágkornak már régóta vége, és lassan a teljes életciklus is lejár. Bár még mindig nagyon sok olyan Flash-alapú tartalom van az összes interneteken, és a böngészők problémáznak is, ha a lejátszó bővítmény nincs telepítve, de alapvetően van élet nélküle is. Akinek pedig mégis Flash-re van szüksége, annak eddig mindig azt mondták, hogy használjon Chrome-ot, hiszen abban még elérhető. Ám ez már csak az idei év végéig lehet így, hiszen a Google azt tervezi, hogy blokkolni fogja a Flash tartalmakat.

Az elképzelés azonban nem olyan rugalmatlan, mint amilyennek hangzik, hiszen bár a blokkolás valóban alapértelmezett lenne, de a felhasználók dönthetnek úgy, hogy szeretnék engedélyezni, és a Chrome fel is kínálja majd ennek a lehetőségét. Aki engedélyezi, annak érdemes tudni, hogy a böngésző megjegyzi a választást, és ha legközelebb ismét arra a webhelyre tévednénk, akkor magától már nem fogja lelőni a Flash tartalmakat, hanem hagyja megjelenni azokat.

flash player

Ugyanakkor van egy Top 10-es lista, melyen alapértelmezésből továbbra is engedélyezett marad a Flash, ez pedig többek között a Facebook, a YouTube, a Yahoo, a Twitch, és az Amazon, de nekik is csak egyévnyi maradásuk van, utána esetükben is bezárulnak a kapuk. Akiben pedig felmerül a kérdés, hogy mégis miért kell száműzni a Flash-t, annak elég annyit tudni, hogy nélküle jobban védve vagyunk az illetéktelen behatásoktól, illetve a webfejlesztők számára is egyszerűbbé válhat a HTML5-re váltás.

Habár mindez nincs még kőbe vésve, de a Google szándékai egyértelműek, így maximum annyi eltérés lehet, hogy a dátumok módosulnak, de a Flash valóban egy olyan dolog, amitől nem árt szabadulni, és nem mellesleg nélküle gyorsabbá válhat a működés, illetve nőhet az akkumulátor munkabírása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik