Tech

Ilyen könnyen lehet ön is csúcs-hangmérnök

Bari Máriusz
Bari Máriusz

tech-újságíró, kreatív. 2016. 05. 13. 16:00

Szeretné a lehető legtöbbet kihozni a hallásából, hogy értse a zene technikai oldalát is? Rutint ugyan nem tudunk adni, de van tippünk egy remek oktatóanyagra.

Akár hangszeres tudást akarunk magunkra szedni, akár hangmérnökit, mindenképpen szükségünk lesz a lehető legkifinomultabb és a legértőbb hallásra. Akár szolfézsról, akkordokról, tempókról és riffekről van szó, akár sound engineeringről, kompresszorokról, EQ-zásról és arról, hogy hogyan szóljon zenénk a lehető legjobban, tudásunk úgy ültethető át a legjobban a gyakorlatba, ha nem csak az elméletet értjük, hanem gyakorlatban is halljuk és kihalljuk mindazt, amivel foglalkozunk. Mindezek mellett zenészként mások zenéiből is kifejezetten tudunk tanulni – jobb esetben elsajátítandó, kipróbálandó trükköket és megoldásokat, rosszabb esetben pedig szembejöhet mindaz, amit soha nem szabad megismételnünk, semmilyen körülmény között.

Egészen eddig nem nagyon jöttek szembe olyan oktatóanyagok, amik a hangmérnökség gyakorlati oldalát tárták volna fel a kezdők előtt: természetesen YouTube-on rengeteg hallható anyagot találhatunk arról, hogy miként kell jobban kikeverni egy számot, a Courserán igen izmos oktatóanyagok találhatóak audiotémában, sőt, akit például kifejezetten érdekel a hangelmélet és az, hogy egy szintetizátorban hogyan születik egy hang, a Syntorialben a világ legjobb tanárát találja meg – a kurzus végén kapunk egy szintetizátort meg egy hangzást, és csak a halllásunkat használva ki kell tekergetnünk a pár tucat kapcsoló és tekerentyű között eligazodva ugyanazt a hangjelleget. Előre szólunk: teljesíthető feladat, ha eléggé sokat gyakoroljuk.

Hasonló logikára épül az iZotope új oktatóanyaga, a Pro Audio Essentials (PAE). A cég producer- és zenészkörökben jó hírnek örvend különböző szoftvercsomagjai miatt (masteringvonalon az Ozone számít profi megoldásnak, hangrestaurátorok a RX szoftvercsomagot imádják, akik a gitárerősítőket és torzítókat imádják, a Trash csomagra esküsznek, glitchzenészek a BreakTweakerrel és a Stutter Edittel szabdalják szét hangmintáikat, listánk pedig korántsem teljes), amelyekhez igen jó minőségű oktatóanyagokat is mellékelnek. A böngészőből is elérhető PAE azonban több szempontból is irigylésreméltó: könnyen megérthető, könnyen kipróbálható, jól adja át az információt a kezdőknek, a böngészőből való közvetlen ingyenes elérés pedig egyre több embert bátoríthat arra, hogy mélyebb tudást szerezzen hangmérnöki ismeretekből, vagy legalábbis elkezdjen jobban érdeklődni iránta. A csak angol nyelven elérhető oktatóanyagok négy részből állnak: a YouTube-alapú leckék mellett az Explore menüpontban illusztrálva hallhatjuk a leckék témáját: a Practiceben gyakorolhatjuk ezeket, a Challenge pontban pedig le is tesztelhetjük azt, hogy mennyire értettük meg az anyagot.

A tematika végigvonul az alapokon: a frekvenciasávoktól, az EQ és a hangjelleg kapcsolatától az amplitúdón és decibeleken keresztül eljuthatunk oda, hogy az EQ melyik pontjának milyen hangszerek felelnek meg a hallható frekvenciatartományban; ezt követően megtudhatjuk azt, hogy miért jó a kompresszió, mikor és miért használjuk, valamint ennek különböző paramétereit állítva hogyan tudjuk a lehető legütőképesebb hangzást biztosítani magunknak, majd a végén pár elméleti leckével zárunk a digitális audio alapjairól és azt is megtudhatjuk, hogy mi a hiba az MP3-akkal istenigazából. Próbálja ki, a rovat zenével foglalkozó munkatársai szerint ennél jobb már nem jöhet a héten!

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.