Tech

Zuckerberg szerint 10 éven belül lehagy minket a mesterséges intelligencia

A mesterséges intelligencia lát, hall, tanul, és mindent jobban ért, mint az alkotói - ez viszont nem jelenti azt, hogy tíz éven belül emberszabású robotok mindenben emberiebbek lesznek egy embernél.

A minap a Facebook alapítóját és vezérigazgatóját, Mark Zuckerberget arról kérdezték, hogy a Messenger mögött álló, nemrég bemutatott “szoftveres robotok”, és a hozzájuk kapcsolódó mesterséges intelligencia milyen technológia mentén fog okosodni a jövőben. Aki esetleg olyan választ várt, hogy “ezek a botok néhány éven belül kicsit kifinomultabban tudják majd értelmezni a kérdéseket és pontosabb választ tudnak adni dolgokra”, eléggé alulbecsülte Zuckerberg vízióját, ő ugyanis jóval nagyobb fejlődést jósol.

Leginkább arra koncentrálunk az MI kapcsán, hogy olyan számítógépes szolgáltatást fejlesszünk, ami jobban teljesít, mint az ember. A legalapvetőbb emberi érzékek a látás, a hallás és a beszéd, és azt gondolom, az elkövetkezendő 5-10 évben olyan számítógépes rendszereink lesznek, melyek mindegyikben meghaladják az emberi teljesítményt.

Amennyiben jobban megnézzük, mit is mondott a Facebook-vezér, azt találjuk, hogy olyan rendszerekről beszél, melyek hasonlóan működnek, mint ahogyan az ember érzékeli a körülötte lévő világot, és az abban tapasztalható kölcsönhatásokat. Ebből pedig szinte egyenesen következik, hogy a legkülönbözőbb feladatok esetében, melyeket jelenleg még emberek végeznek, már nem lesz szükség a gépekhez képest drága élőmunkára, hiszen a mesterséges intelligencia is el tudja majd végezni, ráadásul jobban és olcsóbban.

Mark Zuckerberg, chief executive officer of Facebook Inc., speaks during the Facebook F8 Developers Conference in San Francisco, California, U.S., on Wednesday, March 25, 2015. Zuckerberg plans to unveil tools that let application makers reach the social network's audience while helping the company boost revenue. Photographer: David Paul Morris/Bloomberg via Getty Images

Ám Zuckerberg azt is elmondta, hogy mindez nem jelent gondolkodó számítógépeket, sokkal inkább arról van szó, hogy képesek lesznek eltérő témákat szintetizálni, és tanulni egy folyton változó, kiszámíthatatlan és felügyelet nélküli környezetben. Mert képesek lehetünk olyan gépet építeni, ami legyőzi a legjobb Go játékost, de ugyanez a gép nem képes félbehagyni a játékot, írni egy verset a saját stílusában, majd folytatni a mérkőzést, ráadásul a mesterséges intelligencia egyelőre emberi segítség nélkül nem tud megtanulni egy olyan egyszerű szabályok mentén működő játékot sem, mint a go.

A lényeg tehát, hogy bár a mesterséges intelligencia néhány éven belül lekörözheti az embert, “idejöhet, és elveheti a munkánkat”, ám azt a fajta tanulási folyamatot, ahogyan az emberek és az állatok fejlődnek a világban, jó ideig nem tudja elsajátítani. Zuckerberg véleménye azt a szakértői vonalat erősíti, amely szerint a gépi intelligenciáknak most leginkább a “perifériái” fejlődnek majd, amelyek segítik kifinomultabban tájékozódni, kommunikálni és információt befogadni, és valószínűleg az egyre szélesebb körben elérhető adatmennyiség miatt okosabbak is lehetnek, de emberiebbek még nem lesznek az embernél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik