Tech

Így buktatják le tinik a pornószínésznőket

Iskolapéldáját láthatjuk éppen annak, hogy mi történik, ha felelőtlen fiatalok kezébe adnak olyan technológiát, ami még nem is működik pontosan.

Amikor az észak-amerikai média még a Google Glasshez hasonló kiterjesztettvalóság-felszerelésekhez dörgölőzött vadul, fórumok, kommentek és kreatívabb újságírók egyaránt elkezdték önteni magukból az ötleteket, hogy mire lehet igazából használni a valóságra vetíthető adatokat. Mondanunk sem kell, a szex a három leggyakoribb ötlet között mozog, a legzavaróbb potenciális app pedig a partnervadászathoz kötődik: elindítjuk a szemüvegünkön, bemegyünk egy szórakozóhelyre, ránézünk valakire, az app kikeresi az illető arcát a Facebook fotóadatbázisából, majd jelez nekünk, hogy az illető szingli-e jelenleg vagy sem. Amennyire működőképes az ötlet, annyira sok visszaélést is garantál, úgyhogy az összes hasonló alapokon nyugvó app gyorsabban vagy lassabban, de eltűnt az internetekről legalább annyira, mint a fejlesztendő appok listájáról is. Ahogy a címünk sugallja azonban: nem mindenhol van ez így.

Az orosz FindFace nevű app ugyanis lokális anyagból ugyan, de megoldja mindezt: adunk neki a fotót, az pedig a fotón lévő arcokat összepárosítja a legnagyobb orosz közösségi oldal, a Vkontakte fotóival. Két hete egy orosz fotós, Egor Tsvetkov tesztelte ezt éles helyzetben: lefotózott száz embert a moszkvai metrón (ezellen senki semmit nem mondott, ami már önmagában meglepő), majd ráengedte ezen fotókra a FindFace-t. A lefotózott emberek 70%-át sikerült azonosítani annak ellenére, hogy a metrón készült, illetve Vkontakte profilképeiken látható arckifejezéseik jelentősen különböztek.

Photo: tjournal.ru
Photo: tjournal.ru

Ha ez önmagában nem gondolkodtat el minket arról, hogy fotóinkat tanácsos lenne biztonságosabban kezelni, az alábbi történet egyértelműen rámutat a problémákra. Három nappal azután, hogy a FindFace appot megszellőztette az orosz média, a 4chan helyi megfelelője, a Dvach (2ch.ru) lendületből szaladt neki a témának: orosz pornószínésznők fotóira engedték rá a FindFace-t, majd ahogy az app találatot jelzett, elözönlötték a kapott Vkontakte-profilokat, elkezdték provokálni az illetőket, majd családtagjaikat és barátaikat „leleplező üzenetekkkel” árasztották el.

Gyakorlatilag ez a doxolás: magánszemélyek vagy közszereplők személyes vagy megkülönböztetésre alkalmas adatainak kikeresése és publikálása. És ahogy sejthetjük, a meghúzódó szándék sem túl világos ezen esetekben.

A beszámolók szerint a doxxerek erkölcsi felindulásból cselekedtek és kommunikációjukból az vonható le, hogy a szexiparban dolgozó nőket korruptnak, megtévesztő viselkedésűnek tartják – bármit is jelentsen ez. A Vkontakte természetesen lezárta az érintett fórumokat, a FindFace fejlesztői viszont elmondták: csak annyit tudnak tenni az ügyben, hogy készek átadni a hatóságoknak mindenféle információt, ami segíthet abban, hogy a zaklatásoknak véget vethessenek.

Photo: blog.kaspersky.com
Photo: blog.kaspersky.com

A témában szintén nyilatkozó, a FindFace működését vizsgáló Kaspersky cég munkatársai azt állítják: az app gyakran szolgál hamis pozitív találatokkal, úgyhogy nemcsak ikertestvérünkkel téveszthet minket össze, hanem egy teljesen random emberrel is. Ezen helyzet pedig még borzasztóbb lesz, amikor a gépi tanulás, illetve a képfelismerő rutinok egyre pontosabbak lesznek, amikor pedig ezek egy interneten szocializált, kevésbé érzékeny réteg kezébe kerülnek, egyre elképzelhetőbbek lesznek az ilyen (és még ilyenebb) incidensek is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik