Tech

Így buktatják le tinik a pornószínésznőket

Bari Máriusz
Bari Máriusz

tech-újságíró, kreatív. 2016. 04. 28. 16:00

Iskolapéldáját láthatjuk éppen annak, hogy mi történik, ha felelőtlen fiatalok kezébe adnak olyan technológiát, ami még nem is működik pontosan.

Amikor az észak-amerikai média még a Google Glasshez hasonló kiterjesztettvalóság-felszerelésekhez dörgölőzött vadul, fórumok, kommentek és kreatívabb újságírók egyaránt elkezdték önteni magukból az ötleteket, hogy mire lehet igazából használni a valóságra vetíthető adatokat. Mondanunk sem kell, a szex a három leggyakoribb ötlet között mozog, a legzavaróbb potenciális app pedig a partnervadászathoz kötődik: elindítjuk a szemüvegünkön, bemegyünk egy szórakozóhelyre, ránézünk valakire, az app kikeresi az illető arcát a Facebook fotóadatbázisából, majd jelez nekünk, hogy az illető szingli-e jelenleg vagy sem. Amennyire működőképes az ötlet, annyira sok visszaélést is garantál, úgyhogy az összes hasonló alapokon nyugvó app gyorsabban vagy lassabban, de eltűnt az internetekről legalább annyira, mint a fejlesztendő appok listájáról is. Ahogy a címünk sugallja azonban: nem mindenhol van ez így.

Az orosz FindFace nevű app ugyanis lokális anyagból ugyan, de megoldja mindezt: adunk neki a fotót, az pedig a fotón lévő arcokat összepárosítja a legnagyobb orosz közösségi oldal, a Vkontakte fotóival. Két hete egy orosz fotós, Egor Tsvetkov tesztelte ezt éles helyzetben: lefotózott száz embert a moszkvai metrón (ezellen senki semmit nem mondott, ami már önmagában meglepő), majd ráengedte ezen fotókra a FindFace-t. A lefotózott emberek 70%-át sikerült azonosítani annak ellenére, hogy a metrón készült, illetve Vkontakte profilképeiken látható arckifejezéseik jelentősen különböztek.

Photo: tjournal.ru

Ha ez önmagában nem gondolkodtat el minket arról, hogy fotóinkat tanácsos lenne biztonságosabban kezelni, az alábbi történet egyértelműen rámutat a problémákra. Három nappal azután, hogy a FindFace appot megszellőztette az orosz média, a 4chan helyi megfelelője, a Dvach (2ch.ru) lendületből szaladt neki a témának: orosz pornószínésznők fotóira engedték rá a FindFace-t, majd ahogy az app találatot jelzett, elözönlötték a kapott Vkontakte-profilokat, elkezdték provokálni az illetőket, majd családtagjaikat és barátaikat „leleplező üzenetekkkel” árasztották el.

Gyakorlatilag ez a doxolás: magánszemélyek vagy közszereplők személyes vagy megkülönböztetésre alkalmas adatainak kikeresése és publikálása. És ahogy sejthetjük, a meghúzódó szándék sem túl világos ezen esetekben.

A beszámolók szerint a doxxerek erkölcsi felindulásból cselekedtek és kommunikációjukból az vonható le, hogy a szexiparban dolgozó nőket korruptnak, megtévesztő viselkedésűnek tartják – bármit is jelentsen ez. A Vkontakte természetesen lezárta az érintett fórumokat, a FindFace fejlesztői viszont elmondták: csak annyit tudnak tenni az ügyben, hogy készek átadni a hatóságoknak mindenféle információt, ami segíthet abban, hogy a zaklatásoknak véget vethessenek.

Photo: blog.kaspersky.com

A témában szintén nyilatkozó, a FindFace működését vizsgáló Kaspersky cég munkatársai azt állítják: az app gyakran szolgál hamis pozitív találatokkal, úgyhogy nemcsak ikertestvérünkkel téveszthet minket össze, hanem egy teljesen random emberrel is. Ezen helyzet pedig még borzasztóbb lesz, amikor a gépi tanulás, illetve a képfelismerő rutinok egyre pontosabbak lesznek, amikor pedig ezek egy interneten szocializált, kevésbé érzékeny réteg kezébe kerülnek, egyre elképzelhetőbbek lesznek az ilyen (és még ilyenebb) incidensek is.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.