Tech

Gyászoló apa is kéri az Apple-t, hogy törjék fel elhunyt fia telefonját

Megérti, hogy az FBI-nak nem segítettek, de szerinte az ő helyzete más – a fia képei és gondolatai vannak „túszul ejtve” a készülékben.

Az FBI után egy gyászoló apa fordult az Apple-hez azzal a kéréssel, hogy oldják fel elhunyt fia iPhone-jának titkosítását, hogy hozzáférhessenek az azon tárolt fájlokhoz. Az olasz Leonardo Fabbretti annak tudatában írt az informatikai cégnek, hogy az komoly vitát folytat az amerikai kormánnyal, mert a san bernardino-i lövöldöző készülékéhez nem voltak hajlandóak hozzáférést biztosítani. Az apa azt írta: ha az Apple nem segít neki, akkor ahhoz a céghez fordul, amely végül az FBI-nak segített.

Fabretti 2007-ben fogadta örökbe Damát Etiópiából. A fiúnál 2013-ban csontvelőrákot diagnosztizáltak, tavaly szeptemberben pedig meghalt. Az apa azt mondta: szeretné, ha Dama fényképei és gondolatai, szavai nem lennének „túszul ejtve” a készülékben.

A férfi azt írta az Apple-nek, hogy általánosságban osztja a filozófiájukat, amely a magánszféra védelméről és a biztonság mindenek elé helyezéséről szól, de szerinte megoldást kellene kínálniuk olyan kivételes helyzetekre, mint az övé. A cég viszont ezt már korábban elvetette, mert úgy vélik: ha a rendszereikben lehetőséget hagynak a hozzáférésre, azt egészen biztosan kihasználhatják rossz szándékkal is egyesek. (The Independent)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik