Élő Tech

Élőben követjük az Apple rendezvényét: itt az új iPhone és iPad

Magyar idő szerint este hat órától kezdődik az Apple sajtótájékoztatója, de a bejelentésekről hivatalosan természetesen egy bitnyi információ sem szivárgott ki. Ön folyamatosan frissítve ebben a cikkben követheti majd az eseményeket (görgessen lejjebb, ott már folyik is az élőzés), az indulásig pedig filózunk egy kicsit azon, mit várnak a legtöbben a mai naptól.

Új, olcsó(bb) iPhone-t,

aminek a neve valószínűleg iPhone SE lesz, azaz Special Edition. Ez hardveresen a jelenlegi 6s / 6s Plus szériánál gyengébb lesz, de megkapja a legújabb iOS-t, és néhány olyan funkciót is, amik a korábbi almás telefonokban még nem voltak elérhetőek, így például az Apple Pay fizetést kiszolgáló NFC-t, vagy az élő fotók készítését. Az ár várhatóan kedvezőbb lesz a mostani csúcs-iPhone duó árszintjénél, de persze valószínűleg senki se várjon ötvenezres kategóriát.

Hordozhatóbb iPad Pro modellt,

amely a szakértők szerint a tavaly bemutatott, 12,9 hüvelykes kijelzővel szerelt mdell 9,7 hüvelykes kistesója lesz A9X chipsettel, a négy sarokba biggyesztett hangszórókkal, valamint billentyűzetet és egyéb kiegészítőket fogadó Smart Connectorral.

Szoftverfrissítéseket,

például az iOS 9.3 verzióját, amelyből már hét béta változat járt a tesztelőknél, de új szoftvert kaphatnak az okosórák is. A WatchOS 2.2-től például azt remélik, hogy egy iPhone-hoz több órát tud majd csatolni, és okosabb lesz a térképkezelése.

Új óraszíjakat,

amik úgy kellenek nekünk, mint egy falat kenyér… Ja, nem. Sebaj, ha már az Apple úgyis legalább annyira divatmárka lett, mint amennyire technológiai, ki kell szolgálni az istenadta népet.

Új okosórát…

viszont csak néhányan remélnek, egyesek szelfikamerával felszerelt Apple Watch-ról ábrándoznak, de ez a legkevésbé valószínű dolog mára, az Apple ugyanis úgy ragaszkodik az éves bejelentési ciklushoz, mint magyar nagymamák a porcelán őzikéhez a tévé tetején.

Tartsanak velünk hattól, mi pedig igyekszünk villámgyorsan beszámolni róla, mi történik a színpadon!

Itt a vége

Szóval nézzük, mit kaptunk!

iPhone SE: vissza a 4 hüvelykhez

Úgy tűnik, az iPhone SE nagyjából azt hozta, amit vártak tőle, egy olcsóbb, de aktuális funkciókkal felszerelt, kisebb méretű modellt. Ez pedig azt jelenti, hogy a 400-500 dollár körüli árazás mellett tényleg nagy siker lehet az új modell. Egy csomóan valóban nem szeretik a tepsi méretű telefonokat, az SE pedig 4 hüvelyk ide vagy oda, tudásában egyáltalán nem lesz gagyi.

iphonese17

Foglaljuk össze, mit tud az iPhone 5 SE! Az A9 chip és az M9 mozgásérzékelő erős alapjaira épülve hardveresen ugyanazt az erőt adja, mint a tavaly ősszel bejelentett nagytesók, a 12 megapixeles kamera tud 4K videót és élő fotókat lőni. Az NFC támogatás miatt ez a modell is képes az Apple Pay szolgáltatás használatára. Az egyetlen fontosabb funkció, amit kihagytak az 5SE-ből, a nyomásérzékelő 3D Touch kijelző, de végülis ez érthető, azért valamilyen szinten meg kell tartani a 6s duó exkluzivitását.

Kisebb iPad Pro: feléled a netbook-korszak

A közel 13 hüvelykes, tavaly bemutatott iPad Pro tényleg a profik fegyvere, ezért kellett egy valamivel olcsóbb, és az eredeti iPad méretében legyártott kistestvér.

iphonese18

A felbontás szerencsére nem változott, továbbra is 2732×2048 képpont, de kapott egy új színhőmérséklet-szabályzót, hogy a különféle fényviszonyok között is hasonló élményt adjon. A kisebbik iPad Pro is az A9X chipet kapta, akár a nagyobb változat, és megmaradt a négy hangszórós kiépítés. Szintén elérhetők lesznek a nagy változathoz kínált kiegészítők (a billentyűzet persze alkalmazkodik a kisebb mérethez).

Egyébként pedig kaptunk néhány új óraszíjat (de új Apple Watch-ot nem), frissített Watch és Apple TV szoftvert apróbb változtatásokkal, és ennyi. De a két új hardver mindenképpen fontos változásokat hozhat, az iPhone SE bebizonyíthatja, hogy van még kraft a négyhüvelykes méretben, míg az új iPad Pro azokat is “elkaphatja”, akiknek a nagyobb változat túl böhöm (vagy épp túl drága) volt.

Ennyi volt a közvetítés, nemsokára részletesebben is kielemezzük az újdonságokat, addig pedig boldog álmodozást az új termékekről, már aki ilyesmire vágyik. Jó éjt!

Az Apple az űrhajóba költözik

Ez volt az utolsó termékbejelentés Cupertinóban, a jövő évi bejelentések ugyanis már az Apple új főhadiszállásán lesznek, ami ugyebár úgy néz ki, mint egy űrhajó, vagy egy sci-fibe illő űrállomás.

iphonese16

Mindenkinek jut iPad

249 dollártól a csillagokig van itt iPad minden igényre, és persze pénztárcára, ez a mostani bemutató összefoglalója.

iphonese15

Minden, amit az iPad Pro-ról tudni akartunk

Itt van egy képen:

iphonese13

Az árazás pedig itt figyel:

iphonese14

Olcsóbb lett, mint a nagytesó, ráadásul megjelent a 256 gigabájtos háttértárral szerelt változat is. Az értékesítés ugyanúgy március végén kezdődik, mint az iPhone SE esetében (ese esetében? jaj…), de itt nem esett szó arról, hogy más országok mikor kapnak a tabletből.

Billentyűzet és toll

Természetesen az új iPad Pro is kap saját méretében egy felcsatolható billentyűzetet.

iphonese12

Emellett itt is elérhető lesz az érintőceruza, valamint egy kamera adapter és egy kártyaolvasó is.

Erős és szép az új iPad Pro

Ez tény. Az A9X processzorral hajtott tablet 12 magos grafikus vezérlőt kapott, brutális hangképző berendezéssel, és egy olyan grafikai funkcióval, amely a környezet fényviszonyaihoz igazítja a fényerő mellett a kép színhőmérsékletét is, hogy a fehér színt például mindig fehérnek lássuk.

iphonese11

Itt a töpörített iPad Pro is

Felvezetésként a tavaly bejelentett iPad Pro-t éltetik, amely az idézetek szerint sokaknál nem csak tabletes funkciókat lát el, hanem laptopként is használják.

És máris itt a következő olyan termék, amit sikeresen megjósoltunk (megyünk is lottózni az élő közvetítés után): a 9,7 hüvelykes kijelzővel szerelt iPad Pro, ami a tavalyi, nagy iPad Pro funkcióit kínálja egy hordozhatóbb méretben. Közben pedig épp a Windows felhasználókat próbálják áttéríteni azzal a szöveggel, hogy ez a PC-t tökéletesen leváltani képes eszköz.

iphonese10

 

Az iOS 9.3 mától elérhető

Néhány újítás került a rendszerbe, bár persze hatalmas változásokat nem érdemes várni. A szemet kímélő üzemmód persze jól hangzik, és a jegyzeteinket is levédhetjük külön jelszóval (helló, FBI).

A legerősebb 4 hüvelykes telefon

Ezzel a szlogennel hirdetik az iPhone SE-t, amely valóban beigazolta gyakorlatilag az összes eddigi elvárást, gyakorlatilag az 5s modell kinézetét házasították a legújabb generáció funkcióival.

Időközben már az iOS 9-nél tartanak. itt is belerúgtak egyet az Androidba, mondván, az iPhone felhasználók több mint 90 százaléka a legutolsó iOS verziót használja, míg az Android legutolsó változatát mindössze a droidos készülékek 2 százaléka futtatja.

Kicsi a bors, de erős

Természetesen nem a legutóbbi iPhone-okkal hasonlítják össze az új SE erejét, hanem a korábbi modellekkel. Most épp a fotós képességeiről esik szó, ahol a 12 megapixeles kamerával készült képeket mutogatják.

iphonese08

Az új telefon a várakozásoknak megfelelően megkapta az Apple Pay fizetési képességet is NFC-stül.

És megvan az ár is! A 16 gigabájtos háttértárral szerelt modell 399 dollár, a 64 gigás 499 dollár, jövő héten már meg is jelenik az amerikai boltokban. Május végéig 100 további országba jut el, remélhetőleg Magyarország is benne lesz ebben az elég nagy szórásban.

iphonese09

Itt a kis iPhone

A tévés témát is gyorsan ledarálták, máris arról van szó, hogy bár iszonyúan jól teljesít az ősszel bejelentett iPhone 6s és 6s Plus duó, az emberek egy része továbbra is kisebb méretű készülékekre vágyik.

iphonese06

A felhasználók akarták ezt a telefont – szól a marketing-szöveg, és máris megmutatják a telefont, ami tényleg iPhone SE névre hallgat.

iphonese07

Irány a tévé

Az óra témát gyorsan letudta Tim Cook, úgy látszik, új Apple Watch valóban nem érkezik. Máris az Apple TV sikereiről van szó, amelyre már 5000-nél több alkalmazás érhető el, és persze használhatjuk a Siri hangvezérelt asszisztenssel. A frissített szoftverbe jönnek a mappák, amelyekbe rendezgethetjük a dolhainkat. Elérhetjük az iCloud fotókönyvtárunkat, beleértve a Live Photo-kat is. Juhé.

25 perc után végre termékről is szó esik

Az Apple Watch-csal kezdenek. Tim Cook szerint a felhasználók véleménye szerint ez a legjobb okosóra. Szeretjük persze az ilyen közvélemény-kutatásokat, de már hiányzott is egy kis önfényezés a környezettudatosság és egészség témakör után.

Tényleg jönnek az új, tavaszi óraszíjak, például a szőtt dizájnnal ellátott műanyag szíjak. Boldogság.

iphonese05

Egészségünkre!

Még mindig nincs termék, ellenben arról beszélnek, hogy a telefonokhoz tartozó egészségügyi funkciók, és az azokhoz bárki által fejleszthető külső megoldások hányféle betegség felderítésében és kezelésében segítenek.

Liam, a takarító

Egy olyan gépet mutogatnak, amely a régi iPhone-okat gyakorlatilag csavar-szinten le tudja bontani, és ezeket típusonként elkülöníti, így ezek újrafelhasználhatóvá válnak új termékekben, vagy akár egyéb segédanyagokkal. A Liam nevű gép bemutatása után azt a módszert promózzák, amellyel a használt, már esetleg nem is működő telefonokat vissza lehet vinni az Apple boltokba a környezettudatosság érdekében.

Fontos a megújuló energia

Még mindig nincs szó új termékekről, arról beszélnek, hogy a céljuk a 100%-ban megújuló energiaforrásokon alapuló gyártás és forgalmazás, jelenleg 93 százalékon állnak. Kínában például óriási napelem-farmot építettek, amely a helyi élővilágot sem befolyásolja semmilyen negatív módon. Az illusztráció a napkollektorok mellett békésen legelésző jak.

iphonese03

A termékek csomagolásához felhasznált papír is 99 százalékban újrafelhasznált alapanyagból készül.

Nincs megalkuvás az FBI előtt

Tim Cook arról beszél, milyen fontos a felhasználói adatok védelme, ezért ismét hangsúlyozza, továbbra sem változtatnak a szándékaikon: megvédik a személyes adatokat. Az FBI-jal szembeni ellenállás hírére a jelenlévők tapsviharral reagálnak.

Várakozunk.

Vicces, hogy az Apple logo alatt szóló rádióban épp egy “Hang Up The Phone” című dal szól.

Ezt látni egyelőre az élő közvetítésen. Naaaagggyon izzzgalmassss.
Ezt látni egyelőre az élő közvetítésen. Naaaagggyon izzzgalmassss.
Olvasói sztorik