Tech

Jönnek az önvezető áruszállító autók

Postás nélküli csomagküldés: ez a jövő!

Az derült ki a napokban, hogy a Google nem csak az önvezető autókkal kísérletezget, hanem az önvezető teherautók gondolata is foglalkoztatja, melyekkel úgy lehetne A-ból B-be csomagszállítást végezni, hogy közben nem kell hozzá sofőr. A cég által benyújtott szabadalom konkrétan “független szállítási platform” névvel illeti ezeket a járműveket, melyek szépen elgurigáznak a címzetthez, aki kiveszi a csomagját, a teherautó pedig megy a következő címre, és mindenki boldog.

Fontos azonban, hogy a címzett csak azt a pakkot vegye el, ami neki jár, ezért a szabadalom része a biztonsági alrendszer is, mely nem teszi lehetővé a szabadrablást, hanem kisebb “széfek” képében működne, egymástól elkülönítve. A felhasználók annak érdekében, hogy megkapják a csomagjukat, hitelkártyájukkal, vagy NFC segítségével tudnák azonosítani magukat, de ha így sem, akkor kapnak egy kódot, mely csakis azt a szekrénykét nyitja, amiben a saját dolgaik vannak.

google autonomous car

A közeljövő technikái tehát már a küszöbön topognak, hiszen elég csak a drónpostás Amazon-szolgáltatásra gondolni, ahol emberi irányítás nélküli repülő szerkezetekkel juttatják célba a küldeményeket, és most itt a Google önvezető teherautója, bár még csak szabadalom formájában. Azt ugyanakkor nem tudni, hogy mikor, és milyen feltételekkel lehet valóság a dologból, de a drónoknál annyival mindenképpen jobb az önjáró négykerekű, hogy messzebbre tud jutni egyetlen töltéssel, ugyanakkor még távol vagyunk attól, hogy a forgalomban találkozzunk vele.

Arról nem is beszélve, hogy képzeljük csak el mindezt idehaza. Nem tisztességes szándékú honfitársaink pillanatok alatt elcsípnék valahol a teljesen védtelen teherautót, és jó eséllyel sosem jutnának el a küldemények a címzettekhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik