Tech

Az összes tech-felhasználó adatait akarja az amerikai kormány

Rátfai Gábor
Rátfai Gábor

újságíró. 2016. 01. 15. 14:00

Egy amerikai törvényjavaslat megint nagyobb hatáskört adna a Nagy Testvérnek, és a dologban az a csúnya, hogy simán visszaüthet ránk, magyarokra is.

Az amerikai kormánynak eddig is volt olyan kérése az Apple és a Google, illetve a hozzájuk hasonló cégek felé, hogy egy kiskapun keresztül engedjenek hozzáférést az ügyfelek adataihoz, de ezek a megkeresések mindig süket fülekre találtak. Nem kell azonban azt hinni, hogy az említett vállalatok a felhasználók személyiségi jogai miatt nem teljesítették, sokkal inkább azért, mert ugyanezeken a direkt nyitva hagyott “bejáratokon” illetéktelenek (hackerek és egyéb internetes rosszfiúk) is megszerezhetnek mindenféle olyan adatot, amivel aztán szépen vissza tudnak élni, ez pedig rosszul mutat a portfólióban.

Az amerikai kormányt azonban  nem olyan fából faragták, hogy meghátráljon, ezért ami nem ment eddig szép szóval, az mehet erővel (nahát, pont mint idehaza). A napokban olyan törvényjavaslatot lengettek be New Yorkban, ami a hatálybalépése után kötelezővé teszi a tech cégeknek, hogy hagyjanak egy “hátsó ajtót” a bűnüldöző szervek számára, amin keresztül azok jól hozzáférhetnek az eszközhöz, illetve dekódolhatják az ott talált, védett adatokat. A törvényjavaslat úgy fogalmaz, hogy minden olyan okostelefont, melyet 2016. január elsején vagy ezt követően gyártottak/gyártanak, alkalmassá kell tenni arra, hogy hozzáférhetőek, illetve dekódolhatóak legyenek a rajta tárolt adatok, ezt pedig vagy az operációs rendszer, vagy a készülék gyártójának kell biztosítania.

Smart Phone with Security Cameras

Annak, aki mégsem így jár el, 2500 dolláros büntetést helyeznek kilátásba – persze nem összesen, hanem eszközönként. Ez pedig egy évi sokmilliós eladott darabszámmal dolgozó Apple esetében horribilis összeg lenne. És ha azt hinnénk, hogy mindez csak a tengerentúlon fordulhat elő, akkor tévedünk, mert hasonló törvényt belengettek már Kínában (mondjuk, ott ez annyira nem meglepő) és az Egyesült Királyságban (ez kicsit jobban). Szerencsére ellenpélda is akad a hollandok képében (hol másutt), ahol ahelyett, hogy a felhasználók eszközein turkálnának a hatalmasok, inkább a még jobb titkosításra biztatják a polgárokat.

Aki pedig most lemondóan legyint, hogy na, ez is csak Amerikában fordulhat elő, az álljon meg egy pillanatra, lassan fújja ki a levegőt, és gondolkodjon el rajta, hogy a Magyarországon vásárolt és használt iPhone-ja vagy az Android operációs rendszere milyen központtal rendelkező cég terméke. Igen, az amcsik törvényjavaslata azt jelenti, hogy az említett hátsó ajtó ugyanúgy ott lesz a kanadai, a spanyol, a katmandui, és a magyar vásárló telefonján is. Most pedig menjünk, és kölcsönözzük ki az 1984 című könyvet, ami már megint egy kicsit aktuálisabb olvasmány lett.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.