Tech

A számítógépek is megmondhatják, ha bajban a házasságunk

Rátfai Gábor
Rátfai Gábor

újságíró. 2015. 12. 28. 11:00

Minek szakember, ha egy számítógép is megmondhatja, hogy a házasságunk éppen zuhanóspirálban tart a talaj felé?

Az emberi kommunikáció rendkívül összetett dolog, hiszen még a kimondott szavak sem mindig jelentik azt, ami a szótárban mellettük szerepel, mert a hangsúly, a testtartás, az esetleges egyéb mimika, és természetesen a szövegkörnyezet is fontos szerepet játszik az értelmezésben. Egy képzett szakember – legyen az pszichiáter, vagy kihallgatótiszt – rengeteg dolgot le tud vonni azokból a jelekből is, amiket szavakkal ki sem mondunk, és észre sem vesszük, hogy eláruljuk magunkat. Ugyanakkor vannak dolgok, amik esetleg a profik figyelmét is elkerülhetik, ezért célszerű lehet kiiktatni az emberi tényezőt a dologról, és számítógépre bízni az analízist, mint ahogyan azt Dél-Kalifornia és Utah egyetemeinek kutatói is teszik, kifejlesztve egy olyan szoftvert, ami a házasságot vizsgálja.

A dolog elmondva nem túl bonyolult, bár az algoritmusok nyelvén biztosan roppant összetett, de a gép nem csinál mást, mint elemez, mégpedig azt, amit a párok mondanak, és ahogyan mondják, ezt követően pedig megteszi a megállapítását, hogy az adott házasság fejlődik, ugyanolyan marad, vagy rosszabb, mint volt. A számítógép képes lesz érzékelni a hangsúlyok szerepét, a beszéd közbeni apró remegéseket, tehát igazából akár ugyanazt nyújthatja, mint egy szaki, aki hosszú évekig tanulta a szakmát. A projekt egyik kutatója, Brian Baucom ezzel kapcsolatban azt mondja: attól, hogy valamit egy számítógép jósol, még nem biztos, hogy nem igaz.

A kutatásban 134 olyan házaspár adatait használták fel, akik a kapcsolatukban valamilyen “krónikus problémát” tapasztaltak, vagy krízishelyzetekbe kerültek, házasságuk körülbelül 10 éve tartott, és terápiás célból felkeresték a projekthez csatlakozó szakembereket. A párok beszélgetéseit rögzítették három különböző alkalommal is, egyszer a terápia kezdetekor, amikor valószínűleg még dolgozott bennük az indulat, a féltékenység, a megbántottság, a félelem, vagy hasonló érzelem. Ezután 26 héttel később, a folyamat közepén is felvették a beszélgetéseiket, majd pedig két évvel később, a sikeres terápia után.

Ezután a kutatók számítógéppel elemezték a hangokat 74 különféle akusztikus tulajdonság szerint – ilyen volt például az, hogy milyen hangerővel, dinamikai váltakozásokkal beszélnek egymáshoz a párok, akadoznak-e a szavak, gyorsul vagy lassul-e a beszéd. A gépekbe táplálva az adatokat és a hozzájuk tartozó pszichológiai változásokat, a kutatók már képesek arra, hogy a párok beszélgetése alapján viszonylagos biztonsággal megmondják, hogy a kapcsolat felfelé vagy lefelé ível, vagy esetleg nyugvóponton van. A tesztek alapján a program 78 százalékos biztonsággal mondja meg, van-e probléma a kapcsolatban, és ez bizony két százalékkal jobb, mint egy átlagos, emberi pszichológus első értékelésének pontossága.

A dolog egyébként egészen jól is elsülhet, hiszen ha a házaspárok idejében tudják, hogy rossz irányba tartanak, talán képesek megtenni a szükséges lépéseket még azelőtt, hogy eldurvulna a helyzet, és netán jóvátehetetlen hibákat követnének el. Ha a módszer kísérleti stádiumból átléphet egy olyan formába, hogy például okostelefonos alkalmazás formájában is elérhető legyen, akár kezdőlökésnek is jó lehet a kapcsolati problémák megoldásában, bár persze a szakembert még jó ideig nem pótolja majd a mesterséges intelligencia. És ez még mindig jobb módszer, mint horoszkópból kinézni, hogy éppen jó-e a házasságunk avagy mégsem.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Election posters with the leading candidates for the presidential elections in France with  Le Pen (l) and E. Macron (c) can be seen in Henin-Beaumont, France, 23 April 2017. A total of eleven candidates participates in the first round of the presidential elections. Photo: Kay Nietfeld/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.