Tech

Száz évvel ezelőtt óriási betonhajók is szántották az óceánokat

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2015. 12. 07. 18:38

A vasbeton feltalálója, Joseph Louis-Lambot 1848-ban gondolta, megpróbál ferrocementből (portland cementtel és homokkal készülő, acélháló erősítésű, vékony betonszerkezet) egy apró hajót építeni. Legnagyobb meglepetésére sikerült neki, ezzel pedig beindította a rövid életű betonhajóipart.

Hatására betonkenuk egész sora, sőt, az 1890-es években betonuszályok (Carlo Gabellini) és kisebb hajók is épültek, melyek jóval nehezebbek voltak a fémből vagy fából készülteknél, így jóval több üzemanyagot is fogyasztottak. Néhány ezek közül az első világháborúban is szolgált, de hamar kiderült, hogy azok egy hagyományos hajónál még kezelhető sérülést nem bírnak ki,

így a tengerészek egyszerűen csak lebegő koporsóként hivatkoztak rájuk.

Az igazi áttörést az 1917-es év hozta el, mikor a norvég Nikolaj Fougner előállt az első óceánjáróval, amelynek készítéséhez kizárólag betont használt. A 25,6 méteres Namsenfjord sikere, valamint az első világháború okozta fémhiány hatására több nemzet, köztük az amerikaiak is átgondolták az anyag használatát. Woodrow Wilson amerikai elnök országa háborúba lépése után azonnal huszonnégy hajót rendelt, de ezeket képtelenek voltak a fegyverszünetig vízre bocsátani. Tizenkettő közülük végül elkészült, de a haditengerészet azoktól is megvált, és amerikaiak adta tovább, akik könnyebb áruk mozgatására, vagy épp tárolásra használták, de egy részüket azonnal szétbontották.

Az SS Selma

Egyikük, a 129,5 méter hosszú SS Selma olajtankerként folytatta pályafutását a Mexikói-öbölben, de néhány hónappal később mólónak futott, tizennyolc méter hosszan megrepedve. A javítására tett próbálkozások nem jártak sikerrel, 1922 márciusában pedig elsüllyesztették a Texas partjainál fekvő Pelican Island közelében.

Az SS Selma fedélzetén

 

A harcok végeztével a fémhiány megszűnt, a kopott betonbárkákra pedig a hullámsír várt. Legnagyobb gyűjteményük British Columbiában, a Powell folyónál található, ahol tíz példány azóta is hullámtörőként állja a sarat, de a virginiai Chesapeake-öbölben is találhatunk kilencet.

 

Az egyetlen, még nagyrészt a felszínen lévő betonhajó az SS Palo Alto, amely az SS Selmához hasonlóan tankerként épült 1919-ben. Tíz évvel később a kaliforniai Aptos egyik öblébe került, ahol egy kikötőt építettek hozzá, majd néhány méterrel lejjebb süllyesztették, hogy a tat a fövenybe kerüljön, és élményhajóvá alakították. A fedélzetén a kikapcsolódni vágyók táncteret, úszómedencét, kávézót és más szórakozási lehetőségeket használhattak ki, de két év után a vállalkozás becsődölt, a hajó pedig derékba tört. Ma mesterséges korallzátony.

Az SS Palo Alto ma
Fotók: Wikimedia Commons, MZMO, Concrete Ships
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

A woman reacts near a grave of her family members in the Memorial centre Potocari near Srebrenica, Bosnia and Herzegovina, after the court proceedings of former Bosnian Serb general Ratko Mladic, November 22, 2017. REUTERS/Dado Ruvic
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.