Tech

Így nyerhetjük vissza, amit a Windows 10 ellopott

Csupán néhány kattintás, és visszanyerhetjük az első jelentős Windows 10 frissítés által elfoglalt jó néhány GB tárhelyet.

Úgy tűnik, a Microsoft megint jobb passzban van, legalábbis a PC-s operációs rendszerek tekintetében. Július végén adták ki a Windows 10-et, amely a Windows 8 és 8.1 kiadásokhoz képest jóval gyorsabban terjed a felhasználók között – ehhez mondjuk kellett az is, hogy a jogtiszta Windows 7 és 8.1 rendszerekről ingyenesen lehet frissíteni, ráadásul a felugró ablakok lépten-nyomon figyelmeztetnek is arra, hogy most már aztán igazán váltani kéne. Magyarországon is jól startolt a rendszer, a szűk fél év alatt a 10 százalékot is meghaladta a Windows 10 részesedése. A folyamatos frissítések mellett nemrég egy fajsúlyosabb patch is megjelent, amely új funkciókat és biztonsági foltozásokat egyaránt tartalmaz, viszont sokan panaszkodtak, hogy ez bizony erősen megterhelte a rendszermeghajtót – aki például kisebb SSD-ket használ ilyen célra, máris helyszűkébe kerülhetett.

Ahhoz, hogy visszanyerjük az úgynevezett “novemberi frissítés” által elkobzott tárkapacitást, csupán néhány kattintást kell megejtenünk. Először is el kell indítanunk a Disk Cleanup (magyarul Lemezkarbantartó) alkalmazást: ebben válasszuk ki a rendszerlemezt (C), majd a Clean up system files (Rendszerfájlok törlése) opcióra nyomva a meghajtó gyors átvizsgálását követően lehetőségünk nyílik a korábbi Windows telepítések törlésére, mellyel akár 20 GB kapacitást is vissza lehet nyerni. Ha még hatékonyabbak szeretnénk lenni, törölhetjük a Temporary Windows installation files (Ideiglenes Windows telepítési fájlok) sort is, viszont érdemes felkészülni, hogy ezek eltávolítása után már nem lesz lehetőségünk az előző verzióra való visszatérésre.

Snap1038

A novemberi frissítésnek köszönhetően megváltozott a Start menü, mely mostantól négy csempe szélességű is lehet, és immár nemcsak 512, hanem akár 2048 csempét is tartalmazhat. Az almenük kinézete némileg változott, ezenkívül pedig mostantól már lehetőség van arra, hogy kikapcsoljuk az alkalmazás-javaslatokat. Apró változás, hogy immár nemcsak a Start menü és a taskbar, hanem az ablakok kereteinek színe is személyre szabható. Újdonság továbbá a “keresd meg az eszközömet” funkció, a továbbfejlesztett Cortana, illetve, hogy az Edge böngésző az összes készülékünkön képes szinkronizálni a kedvenceket és az olvasási listákat, és ezekbe előzetes betekintési lehetőséget is nyújt. Továbbá a tableteken és az egyéb kevés tárhellyel rendelkező készülékeken lehetőség nyílik az alkalmazások lényegében bárhova, akár SD memóriakártyára történő telepítésére is. A Microsoft közlése szerint a legfrissebb Windows 10 ugyanazon a számítógépen közel 30 százalékkal gyorsabban indul el, mint a Windows 7.

Akad még egy kifejezetten fontos újdonság azoknak, akik még csak most telepítenék fel az új rendszert. A Windows 10-et mostantól már aktiválhatjuk meglevő, jogtiszta Windows 7, 8 és 8.1 licenckulcsunkkal is, ami nagy könnyítés, hiszen így nem kell először valamelyik régebbi rendszert telepíteni és annak aktiválása után egy második körben frissíteni Windows 10-re.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik