Tech

Itt a Wi-Fi százszor gyorsabb kihívója

A jelenlegi vezeték nélküli hálózati megoldás nemsokára nyugdíjba mehet: a fény veszi át a helyét.

Nemsokára egyre többet hallunk majd a Li-Fi nevű technológiáról, amiben a Li a Light, azaz fény rövidítése. Ez az adatkapcsolati megoldás ugyanis a látható fény segítségével továbbítja az információt: laboratóriumi körülmények között már az idei év elején másodpercenkénti 224 gigabites sávszélességet értek el, de a Li-Fi azóta ennél is jóval fürgébb lett.

Most először “hozták ki a laborból” a technológiát, a napokban ugyanis ipari és irodai környezetekben próbálták ki az észtországi Tallinnban. Az itt mért adatok alapján a Li-Fi valóban használható sebességét már a másodpercenkénti 1 gigabájtos határig turbózták fel: ez a mostani, átlagos Wi-Fi hálózatok sebességének százszorosa. Egy ilyen hálózati kapcsolattal két gép között 4-5 másodperc alatt ér át egy full HD felbontású mozifilm egy zeneszám közvetítéséhez pedig emberi érzékekkel fel sem fogatóan rövid idő szükséges.

A Li-Fi alapjait az Edinburgh-i Egyetem professzora, Harald Haas fektette le 2011-ben, amikor egyetlen villogó LED segítségével több adatot továbbított egységnyi idő alatt, mint egy mobil átjátszó állomás. A megoldás 400 és 800 Terahertz közötti tartományban működik, és úgy kell elképzelni, mint egy extrém gyors és fejlett Morse kód.

Mielőtt azon kezdenénk aggódni, hogy egy irodában bele is őrülnénk a folyamatos villódzásba: a Li-Fi fényforrásainak sebessége annyira gyors, hogy az emberi szem folyamatos világításnak érzékeli. A mellékelt ábrán is látszik az egyik működési séma: az irodai LED lámpák mindegyike csatlakozik a céges hálózathoz, így bármerre járunk az épületen belül, valamelyik fényforrás mindig a hatótávolságon belül lesz ahhoz, hogy eszközeink folyamatosan online legyenek.

A Li-Fi egyik előnye is innen származik: a biztonság. Egy céges Wi-Fi hálózatot könnyű lehallgatni, hiszen a rádióhullámokat nem állítja meg a fal – a fényt viszont igen. A technológia sajátosságai miatt azonban a szakértők szerint a Li-Fi nem cseréli le a Wi-Fit teljesen, inkább egymás mellett működnek majd olyan hibrid eszközökkel, amelyek a Li-Fi kapcsolatot elvesztve azonnal Wi-Fire váltanak. Az új módszer elterjedése egyrészt a most zajló észtországi kísérletek eredményeitől függ, ezután lehet meggyőzni a hardvergyártókat arra, hogy Li-Fi képességekkel is felvértezett eszközöket készítsenek.

Az alábbi videó még 2011-ben készült, amikor a technológia feltalálója, Harald Haas beszél a lehetőségekről egy TED konferencián.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik