Tech

Kőkorszaki Windows bénította meg a párizsi légiközlekedést

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2015. 11. 13. 16:42

A karbantartók az interneten keresgélnek alkatrészeket a légi irányításban használt ősrégi számítógépekhez, lassan már szakember sem marad, aki még értene hozzájuk.

Nem akármilyen számítógépes hiba bénította meg a párizsi Orly repülőtér forgalmát – írja a Vice. Múlt szombaton leállt a légi irányítás egyik rendszere, amely a pilóták számára továbbít fontos időjárási adatokat – a hiba kiváltó oka az volt, hogy a DECOR névre hallgató alkalmazás a Windows kőkorszaki, 3.1-es verzióján fut. A Windows 3.1-et 1992-ben adták ki, amikor otthoni internetnek még nyoma sem volt, a felhasználókat sokkal inkább az nyűgözhette le, hogy a rendszer része volt az Aknakereső játék.

Szóval ennek a 23 éves rendszernek kellett volna segítenie a ködben leszálló pilótákat, de a hiba miatt biztonsági okokból szüneteltették a repülőtér forgalmát. A francia légiirányítók szakszervezetének főtitkára elmondta: eléggé kaotikus a párizsi repülőterek informatikai rendszere, négy különböző operációs rendszeren futnak az alkalmazások, bőven használnak még Windows XP-t is, aminek tavaly áprilisban már ugyancsak megszűnt a támogatottsága.

Alexandre Fiacre elmondta: egyre nagyobb karbantartási nehézségekkel kell szembenézni, szakembereket is egyre nehezebb találni, akik értenek ezekhez a rendszerekhez. Párizsban összesen három ember foglalkozik a DECOR alkalmazás karbantartásával, egyikük nemsoká nyugdíjba vonul és senkit nem találtak a helyére. A „kőkorszaki” alkalmazásokat futtató gépeket ráadásul nem arra tervezték, hogy húsz év után is vígan üzemeljenek, gyakran előfordul már, hogy az eBay-en kell régi, működő alkatrészek után kutakodni.

A szakszervezeti vezető emlékeztetett, hogy hasonló problémái még a NASA-nak is vannak: az amerikai űrügynökség 1977-ben indította útnak a Voyager űrszondákat a külső Naprendszer tanulmányozására, a szondák fedélzetén pedig olyan számítógépek vannak, amelyek kevesebbet tudnak, mint egy mai zsebszámológép és olyan programozási nyelvvel működnek, amit ma már sehol nem használnak.

A francia közlekedési miniszter ígéretet tett arra, hogy 2017-ig fejlesztik a repülőtéri rendszereket, de a szakszervezeti vezető nem túl optimista, úgy látja, akár még hat évig is eltarthatnak a fejlesztések. Hozzátette ugyanakkor, hogy a múlt szombatihoz hasonló leállások nem veszélyeztetnek emberéletet, de mindenképp figyelmeztetésként kell értékelni ezeket az eseteket.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor Angela Merkel gestures after addressing delegates during her conservative Christian Democratic Union (CDU) party's congress in Essen, western Germany, on December 6, 2016.
German Chancellor Angela Merkel launches into campaign mode for elections taking place in 2017. / AFP PHOTO / TOBIAS SCHWARZ
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.