Tech

A Telekom máris dolgozik a kétsebességes interneten

Bátky Zoltán
Bátky Zoltán

tech-újságíró és zenész. 2015. 11. 02. 10:39

A Deutsche Telekom vezetője hivatalos írásában jelentette be, hogy a vállalat a múlt héten megszavazott netsemlegességi szabályozás-csomag kiskapuit kihasználva a "speciális szolgáltatásokat" kínáló cégeknek erősebb sávszélességet, gyorsabb és megbízhatóbb internetet kínál, ha azok fizetnek ezért, pontosabban megosztják a bevételük néhány százalékát. Megvan az első konkrét példa arra, hogy a netsemlegesség nevében épp a netsemlegességet sikerült kiirtani.
Az Európai Parlament a múlt héten fogadta el a kiskapuktól lyuggatott netsemlegességi szabályozást, a Deutsche Telekom pedig máris sarkig tárja az összeset. Aki fizet, jobb netet kap.

Még szinte meg sem száradt a tinta a múlt héten elfogadott netsemlegességi szabályozások aláírásain, az egyik legfontosabb európai távközlési vállalat máris bejelentette, hogy könyörtelenül ki is használja a sokak által bírált kiskapukat. A magyar Telekom leányvállalatot is birtokló Deutsche Telekom vezetője hivatalos blogbejegyzésében részletesen fejtegeti, hogyan lesznek megsápolva a gyorsabb internetre vágyó cégek, persze csakis a saját érdekükben.

Timotheus Höttges ügyesen lavírozva magyarázza a döntést, az Európai Parlament által is használt megfogalmazásokat alkalmazva. Szerinte fontos ugyanis, hogy a “speciális szolgáltatások” különleges törődést igényelnek, az ilyenek felhasználói minden esetben lassulás- és szakadásmentes internetet igényelnek, ezért a videókonferenciával, online játékkal, egészségüggyel, automatizált forgalomirányítással foglalkozó vállalatoknak érdemes fizetniük azért, hogy utána egy magasabb, garantált, folyamatosan erős sávszélességgel szórhassák a világba saját megoldásaikat.

Ez idáig nagyon szépen hangzik, de gyakorlatilag pontosan azt a víziót váltja valóra, amitől az elbaltázott szabályozási csomag ellen felszólalók tartottak. Innentől ugyanis máris megjelenik a súlyozottan irányítható piac, ahol az internetszolgáltató tulajdonképpen a korábbiaknál is erősebben a cégek életének és halálának egyik urává válik. Aki pedig rosszul jár mindezzel, az nagy valószínűséggel épp az a startupokból és kisvállalkozásokból álló tömeg, akik mostantól még nehezebben vehetik fel a versenyt a sarcot könnyebben fizető nagykutyákkal.

Höttges szerint a “kiváltságos internetért” a cégek nem közvetlenül, hanem a saját szolgáltatásukba befolyó pénzek néhány százalékának leadásával fizethetnek. Épp ezért mondjuk a VoIP piacon jóval könnyebben életben marad mondjuk a Skype, mivel a Microsoftnak kissé kevésbé fáj a bevétel néhány elbukott százaléka, mint a Vibernek vagy olyan ígéretes startupoknak, amelyek épp megújítani igyekeztek az alternatív kommunikációs megoldásokat. Ha pedig a felhasználó mindebből csak annyit lát, hogy a Skype-on normális minőségben tud beszélni, viszont az összes többi szolgáltatás állandóan megszakad, vagy a gyenge sávszélesség miatt torzít, akkor egyértelműen azt választja, amely ki tudja köhögni a “céges netadót”. A többiek pedig – még akkor is, ha esetleg sokkal jobb, előremutatóbb, funkciógazdagabb szolgáltatást nyújtanak – erős versenyhátrányba kerülnek, mert az ügyfeleket elhalásszák a nagyok.

A HWSW az eset kapcsán megemlíti, hogy bár egyelőre csak a Deutsche Telekom fogalmazott meg egyértelmű szándékot a kiskapuk teljes kihasználására, a német Vodafone is helyesli a kétsávos internet bevezetését, még ha egyelőre nem is jelentett be ilyesmit saját hálózatán. A hazai Telekom leányvállalat egyelőre nem reagált a HWSW kérdésére, miszerint itthon érződik-e valami az anyacég terveiből.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.