Tech

Új magyar szuperszámítógép: repkednek a terabájtok

László Ferenc
László Ferenc

tech újságíró. 2015. 10. 25. 10:00

Vadonatúj szuperszámítógép a Miskolci Egyetemen, 1,5 TB memóriával és 240 TB tárolókapacitással.

Magyarországon már a kilencvenes években felmerült a gondolat, hogy a hazai kutatói szférának szüksége lehet szuperszámítástechnikai rendszerre. A modern informatikai eszközhöz való hozzáférés ma már elengedhetetlen, ha egy ország meg akarja őrizni versenyképességét. A mérnöki, orvos-biológiai területen, vagy éppen a földrengés és gyógyszerkutatáshoz alkalmazott megoldás nemcsak gyorsabbá, de költséghatékonyabbá is teszi a kutatók munkáját. A tudományos számítások közel 90%-át ezeken a rendszereken keresztül futtatott szimulációk segítségével tudják elvégezni.

Hazánkban a szuperszámítástechnikai fejlesztések ügyét a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Program (NIIFI) karolta fel, és 2001 elején sikeresen be is üzemelték a NIIFI Victor Hugo utcai központjában az első szuperszámítógépet. Azóta számos fejlesztést hajtottak végre, aminek köszönhetően a tudományos adattárolási és számítási feladatok ellátására szolgáló extrém kapacitású szuperszámítógép a pécsi, szegedi és debreceni campusok mellett már Miskolcon is megtalálható.

A “Szuperszámítástechnika (HPC) a felsőoktatásban” című projekten belül most egy újabb, még komplexebb szuperszámítógépet helyeztek üzembe a Miskolci Egyetemen. Az ünnepélyes átadásra a Regionális Informatikai Akadémiai Konferencia (REGINA) kísérő eseményeként került sor, melyet a lillafüredi Hunguest Hotel Palotában tartottak. A 2015. őszéig tartó projekt keretén belül az Európai Unió és a Magyar Állam összesen több, mint 3,2 milliárd forinttal támogatja a tudományos kutatói munkához elengedhetetlen szuperszámítógép-fejlesztést.

A Miskolci Egyetem informatikus hallgatói 2015-ben Kínában a világ legrangosabb szuperszámítógép-versenyén az “Asia Student Supercomputer Challenge” az amerikai MIT (Massachusetts Institute of Technology) diákjaival azonos díjat kapott, ezzel is igazolva, hogy szükségük van szuperszámítógépre. A “Szuperszámítástechnika (HPC) a felsőoktatásban” című projekt legújabb fejlesztésének köszönhetően a Miskolci Egyetemen egy NUMA architektúrájú szuperszámítógép átadására került sor. A gép számítási teljesítménye 8 Tflops – mivel a masina egy számítási feladat számára egy időben akár 1,5 TB memória elérését teszi lehetővé, ezért újfajta kutatási igényeket is ki tud elégíteni. A miskolci szuperszámítógépet a NIIFI a szuperszámítástechnikai hálózatába integrálja és hamarosan a felhasználók rendelkezésére bocsátja, így az erőforrásokat az ország összes kutatója egy egységes felületen, gyors hálózaton keresztül érheti el. A szuperszámítógépet egy 240 TB kapacitású tárolóegység szolgálja ki.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.