Tech

Ha önnek ilyen mikrosütője van, csak szólunk, hogy megbukott a teszten

Mikrohullámú sütőket vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság - a tesztelt termékek közül egy nem felelt meg az előírásoknak.

Az akkreditált Mechanikai és Villamos Laboratórium szakemberei azt ellenőrizték, hogy a mikrohullámú sütők teljesítményfelvétele, készenléti állapotban megfelel-e az előírásoknak. Hét vizsgált termék közül egyről derült ki, hogy nem az előírásoknak megfelelően készült.

Ha egy készülék készenléti üzemmódban van, akkor továbbra is felvesz némi áramot annak ellenére, hogy nem használjuk (persze csak akkor, ha nem húzzuk ki a konnektorból). Ilyenkor kizárólag bizonyos funkciókat látnak el az eszközök (például mutatják az időt), de mivel áram alatt vannak, fogyasztják az energiát. A környezet védelme érdekében az Európai Bizottság funkciótól függően 1 illetve 0,5 W-ban maximalizálta a készenléti teljesítményfelvételt – más szabályok vonatkoznak a 2010 és 2013 között, illetve a 2013 után forgalomba hozott mikrohullámú sütőkre.

Az ellenőrzésben részt vevő kormányhivatalok 7 darab olyan mikrohullámú sütőből vettek mintát, amelyek készenléti üzemmóddal is rendelkeznek, illetve a magyarországi áruházláncokban kaphatóak. A vizsgált termékek közül az Orion OM-5121D modellszámú kombinált mikrohullámú sütő nem felelt meg az előírásoknak, mert a teljesítményfelvétele készenléti üzemmódban meghaladja a megengedett értéket, illetve az előírás ellenére a mikrohullámú sütő nem rendelkezik energiagazdálkodási funkcióval. A termék forgalmazása így nem jogszerű, máris megindult az eljárás. Mindenesetre, ha ön mostanában ilyen mikrót vásárolt, esetleg érdeklődjön a vásárlás helyén a lehetőségekről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik