Tech

Nyugalom, a Facebook nem vonul ki Európából

A rémhíreknek most tényleg van alapja, de a Facebook nem fogja faképnél hagyni felhasználóinak 80 százalékát. Nyugalom, velünk marad a "kék agyrágógumi" a hamis Coelho idézetekkel, idióta játékokkal és minden egyébbel.

Magán a Facebookon is egyre többen terjesztik azt a rémhírt, hogy a közösségi oldal nemsokára kivonul egész Európából egy friss EU-s törvénymódosítás miatt. Bár sok hasonló hisztéria elindult már (ilyen volt a fizetős Facebook is jó párszor), ennek a mostani híresztelésnek legalább az alapja valós tényeken alapszik, arról azonban szó sincs, hogy a Facebook emiatt távozna az öreg kontinensről.

Nézzük azt, ami a hírből tényleg igaz. Ez pedig az Unió azon döntése, melyben érvénytelenítik az idáig meglévő adatforgalmi megállapodást, mely szerint az EU tagállamai és az Egyesült Államok között szabadon áramoltathatják az adatokat a különféle tech-szolgáltató cégek. Ez tette többek között lehetővé, hogy az én összes Facebookkal kapcsolatos adatom (vagy akár az öné, kedves olvasó) tulajdonképpen egy amerikai szerverfarmon csücsüljön. Az EU most azt elégelte meg, hogy az amerikai adatvédelmi előírások kevésbé szigorúak az európainál, és mindezt közvetve az Edward Snowden által meglebegtetett lehallgatási botránynak köszönhetjük.

Ki mit tud… rólam?

A Safe Harbor néven emlegetett szabad adatmozgatási megállapodás alapjai akkor reccsentek meg, amikor az USA lehallgatási botránya hatására egy végzős joghallgató, Max Schrems hivatalosan rákérdezett a Facebook európai központjánál, vajon az amerikai vállalat hogyan védi a nem amerikai felhasználók adatait. Ha ugyanis az amerikai tiskosszogálat bármikor kutakodhatott amerikai cégeknél, akkor bizony nem csak az ottani polgárok adataira lehetett teljes rálátása, hanem az ott tárolt összes többi személy hasonló információira is, függetlenül attól, hogy ők nem az USA állampolgárai.

A Facebook rövid úton elhajtotta Schrems-t a Safe Harborra hivatkozva, mondván, ez alapján nem kötelességük külön a nem amerikai felhasználók adatainak kezeléséről nyilatkozni. A fiatalember azonban az Európai Bírósághoz fordult, és az ügyből méretes per lett, ahol a Facebook mellett az Apple, a Microsoft, a Skype és a Yahoo adatkezelését is vizsgálni kezdték. Az akkorra már bécsi jogászként dolgozó Schrems egy több ezer főt számláló csoport nevében pereskedett, és vádiratában többek között arra hivatkozott, hogy a Facebook nem kér engedélyt a személyes adatok felhasználására, miközben aláírták, hogy részt vesznek az amerikai hírszerzési hivatal adatgyűjtési programjában, tehát az amerikai kormány bármikor hozzáférhet az európai felhasználók összes közösségi adatához és tevékenységéhez. Ez az adatkezelési módszer pedig nem felel meg az uniós jogszabályoknak. Több körös egyeztetés után most arról döntött az Európai Bíróság, hogy a jogkezelés különbözőségei miatt megszünteti a Safe Harbort.

Facebook kontra Max Schrems

Mit tesz most a Facebook?

Hivatalosan, ha a jelenlegi formában akarná tovább folytatni a működését, akkor ki kéne tiltania minden európai felhasználót. Sőt, továbbmenve, minden afrikai, ausztrál és ázsiai felhasználóját is, ugyanis az ő adataikat is az Írországban lévő szerverparkjuk kezeli, tehát rájuk is az EU adatkezelési szabályai vonatkoznak. Ez viszont nagyjából az összes Facebook felhasználó 80 százaléka, és teljesen egyértelmű, hogy a közösségi óriás pár százezer júzerét sem szívesen vesztené el, nem hogy nyolcszázmilliót.

Szóval teljesen egyértelmű, hogy a Facebook marad, csak ráncba kell szednie adatkezelési szabályait és módszereit, különválasztva az amerikai és azon kívüli felhasználókat. Ebből jó esetben mi magunk az égvilágon semmit nem veszünk észre, csak más szöveg lesz az adatvédelmi nyilatkozatban, amit általában úgyis olvasás nélkül okéz le mindenki. A közösségi oldal már kiadott egy nyilatkozatot, mely szerint ez az egész procedúra amúgy sem a Facebookról szól, hanem egy általános jogkezelési anomáliáról van szó, amelyet mostantól nemzetközi és vállalati jogászok hadserege fog addig rágcsálni és farigcsálni, amíg meg nem felel mindenkinek. Más érintett tech-cégek szintén nekiálltak megoldani a felvetett problémákat, a Microsoft ráadásul már 2011 környékén, a felhő alapú adattárolási módszerek robbanásakor elkezdte alkalmazni az európai jogkezelési követelményeket, így a legtöbb vállalatnál nem arról lesz szó, hogy most hirtelen, nulláról kell megoldaniuk egy eddig nem látott problémát.

Szóval továbbra is nyugalom, a hír igaz, de nem úgy, ahogy terjed: ön fontos a facebook számára, és az összes többi érintett vállalat számára is, mert közvetlenül, vagy közvetve önből élnek. Szóval megtalálják a módot, hogy ezt tegyék a jövőben is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik