Tech

Új rendszerek, zeneszolgáltatás: idén óvatos az Apple

A fejlesztői konferencián bejelentett újdonságok nagy része inkább ráncfelvarrás. Az igazán új dolog a saját zeneszolgáltatás, csak ott már vannak páran a piacon.

Lezajlott az Apple idei fejlesztői konferenciája: a WWDC-ken hagyományosan szoftveres újdonságokon van a hangsúly, idén a legtöbb érdeklődő az iOS 9-es verzióját várta lélegzetvisszafojtva. Meg is kaptuk, több mással együtt, persze más kérdés, mennyire “forradalmiak” lesznek a most bejelentett frissítések.

Tim Cook szokásos bevezetővel indította a rendezvényt: mint megtudtuk, a 26. WWDC-n ezernél is több fejlesztő vesz részt, köztük olyan diákok, akik az Apple különleges ösztöndíját nyerték el, a legfiatalabb ilyen egy mindössze 12 éves lány. Aztán érdekes módon nem folytatódott a megszokott öntömjénezés, a “főnök” gyorsan a dolgok közepébe vágott: új iOS, új OS X és egy watchOS frissítés érkezik.

Elsőként a Mac gépek legfrissebb rendszeréről volt szó, aminek magasra helyezett lécet kell megugrania: az OS X Yosemite konkrétan a világ eddigi leggyorsabban elterjedő számítógépes operációs rendszere lett, mivel 8 hónap alatt a Mac tulajok 55 százaléka váltott rá. Az új verzió az El Capitan nevet kapta (ez kötődik a jelenlegi verzió nevéhez, ugyanis az El Capitan egy híres sziklacsoport a Yosemite Nemzeti Parkban). Az összecsengés nem véletlen: a demó alatt kiderült, hogy az új OS X nem hoz radikális változásokat, inkább egyfajta frissítés és finomhangolás lesz. A Mail alkalmazásba új gesztusok, valamint ablakfülek érkeztek, a Safari böngésző pedig más PC-s megoldásokhoz hasonlóan “rajzszögezhetővé” teszi az általunk kiválasztott fontos oldalakat, és reszeltek a tabok kezelésén. Eleve a különféle megnyitott ablakok mizériája is rendeződhet az automatikus ablak-rendezés miatt, a képernyő-felosztó mód segít, hogy könnyen dolgozzunk egy kijelzőn két külön appban szimultán módon.

Persze a “motor” teljesítményét is fokozták, az El Capitan akár 1,4-szeres sebességgel indíthatja például az appokat a Yosemite-hez képest. Az iOS-on megismert Metal technológia elér OS X-re is, akár 40 százalékkal gyorsabb lehet a grafika renderelése például egy videószerkesztőben (After Effects alatt egyenesen nyolcszoros gyorsulásról beszélnek). Persze a technológiát játékok is jól kihasználják majd, a jól bejáratott partner Epic Games demonstrálta, hogy a Metal-lal megírt játék nem csak gyorsabban rendereli a grafikát, de akár 70 százalékkal processzorkímélőbb is. Juhé. Az új OS X publikus bétája júlusban indul, aki nem bírja osztott képernyő és über grafika nélkül (és van egy fölös gépe, amit nem félt az esetleges “bétaságoktól”), jelentkezhet a beta.apple.com oldalon. A végleges változatot őszre ígérik, és a Yosemite-hez hasonlóan ingyenes lesz.

Most pedig ugorjunk a kisebb kijelzőkre szánt operációs rendszerhez, amelynek még egységesebb a felhasználói bázisa: az iOS 8-at az iPhone és iPad felhasználók 83 százaléka használja. A 9-es verzióban újrafaragják a Siri asszisztenst, amely friss felhasználói felületet kap, és a felhasználói szokások (például időzítés, gyakran használt appok) alapján proaktívan is igyekszik segíteni. Ráadásul beépül a Spotlight keresőjébe (de persze mindezt Magyarországon ne várjuk fél lábon egyensúlyozva, kezdetben csak néhány kiválasztott országban lesz elérhető).

A mobilos rendszerhez kapcsolódó fizetési megoldás is megújul, és első európai országként Angliában is elérhető lesz, júliustól 8 brit bank támogatja majd. Szintén megújul a jegyzetelő alkalmazás, a Notes-ba rajzolhatunk is, ha úgy tartja kedvünk. A borzalmasan indult, de azóta lassan magára találó Maps is frissül, többek között tömegközlekedési adatok beemelésével. Nem, Budapest itt sincs az elsők között, egyelőre nincs veszélyben a BKK Futár (khm). Személyre szabott hírolvasó is érkezik, a News ráadásul szintén automatikusan ajánl majd híreket az általunk olvasott források alapján.

Az iPadek billentyűzetén is faragnak, változik például a nagybetűk előhívása. Az androidos riválisok nyomására itt is megjelenik az osztott képernyős mód, melyen szimultán futtathatunk alkalmazásokat. Ez viszont csak az iPad Air 2-n lesz elérhető, a korábbi modellek (egyelőre, vagy soha?) nem kapják meg ezt a funkciót. Szintén a versenytársak sikerei inspirálhatták a kevésbé fontos appokat és funkciókat lekapcsoló energiatakarékos üzemmódot. Fejlesztőknek jó hír az új Swift 2 környezet érkezése, amely open source módon használható. Egy friss API segítségével a fejlesztők akár mesterséges intelligenciát is adhatnak saját appjaikhoz.

Az iOS 9 szintén bétázható, a nyilvános próbaváltozat júliustól érhető el, a végleges változat pedig az OS X-hez hasonlóan ősszel érkezik: a kisebb háttértárral rendelkező eszközök tulajdonosai örülhetnek, az iOS 8 4,6 gigabájtos mérete helyett csak 1,8 gigás lesz a frissítés.

Végül pedig az almás okosóra szoftverének új változatát harangozták be: a watchOS friss kiadása natív alkalmazásokat támogat. Az csak kis adalék, hogy saját fotókat és albumokat állíthatunk be háttérképnek, a Time Travel azonban valóban hasznosnak tűnik, megnézhetjük például mi várható másnap az időjárásban, vagy épp a naptárunkban. Bővülnek a kommunikációs funkciók, egy új éjszakai mód, direktben válaszolhatunk az óráról e-mailekre és FaceTime audióhívásokat is fogadhatunk. Új, Sirivel megtámogatott fitness appok érkeznek, és jönnek okos otthonokat támogató funkciók (például az óráról vezérelhetjük a lakás világítását). Natív alkalmazásokkal az órán játszhatunk le zenéket és videókat, valamint az appok használhatják a kis eszköz mikrofonját és hangszóróját is. A watchOS 2 egyelőre a fejlesztők számára érhető el, ősszel pedig a nagyközönség is megkapja.

A szokásos “és még egy dolog” ezúttal az Apple zeneszolgáltatásának bejelentése volt. Az Apple Music igazából egy iTunes alapú streaming megoldás zenéknek és videóknak, összekapcsolva közösségi funkciókkal. Itt is lesz személyre szabott “automata rádió”, mint sok más hasonló megoldásban, a kedvenceink és szokásaink alapján válogat nekünk zenéket. A Deezerre, Spotifyra és társaira támadó szolgáltatás június 30-tól összesen 100 országban lesz elérhető (bár nem hangzott el, de ebben azért valószínűleg benne lesz kis hazánk is), amerikai ára havi tíz dollár lesz, ingyenes első három hónappal.

Összefoglalásként egyelőre úgy tűnik, idén kissé lassabbra vette a léptéket az Apple (bár persze a kommunikációs körítésből nem maradtak ki a forradalmi, világmegváltó jelzők). Az első szakértői elemzések szerint az új OS X és iOS inkább a korábbi verziók finomhangolásáról szól, míg a watchOS most lesz igazán használható a kissé limitált funkcionalitású első változathoz képest. Az Apple Music persze tényleg újdonság, csak épp egy olyan piacra érkezik, amelyen már kényelmesen berendezkedett a Google, a Spotify, a Deezer és a többiek. A végleges sikert persze majd az Apple rajongók garantálják, akiknek nagy része úgyis rápróbálkozik a frissítésekre ősszel, és az alma varázsa talán többeket áttérít jelenlegi zeneszolgáltatásukról az Apple megoldására. Meglátjuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik