Tech

Okostelefon és okostévé után itt az okosváros

Egyre népszerűbb az okos városok koncepciója, ám veszélyeket is rejt az új terület.

Egyre többen beszélnek az okos városokról, és bár “egyben” még nem igazán láthatunk minden igényt kielégítően intelligens, önműködő települést, folyamatosan jelennek meg az új ötletek és fejlesztések. De mi is az okos város?

Leginkább egy olyan rendszert kell elképzelni, amely a folyamatosan begyűjtött adatok alapján automatikusan és dinamikusan kezeli és irányítja a közüzemi szolgáltatásokat, a közlekedést, és az urbánus élet egyéb területeit. Amiket pedig nem tud automatikusan megoldani, abban inkább segítséget nyújt a lakóknak. Nézzünk néhány példát!

Manapság egyre “szexibb” téma az IoT (Internet of Things, avagy a “Dolgok Internete”). Ez gyakorlatilag olyan internetre kapcsolódó szenzorokat és eszközöket jelent, amelyek emberi beavatkozás nélkül is ellátnak bizonyos feladatokat az adatgyűjtéstől a biztonságon át az információcseréig. Képzeljünk el például egy olyan várost, amelynek minden főbb útját szenzorok hálózzák be, amelyek folyamatosan figyelik a forgalom sűrűségét, a baleseti gócpontokat, az esetleges vészhelyzeteket, és az így kapott adatokat feldolgozva önműködően irányítják a város jelzőlámpáit. Emberi érzékekkel és ésszel nem lehetne egy ekkora, összefüggő rendszert átlátni, egy komplex informatikai rendszer azonban valóban hatékonnyá teheti a máskülönben dugókkal tarkított forgalom kezelését. Hasonlóan megoldható lenne például egy arcfelismerő rendszerekkel, biztonsági funkciókkal ellátott térfigyelő kamera hálózat, amely bármilyen kiemelt eseményt észlelve azonnal értesítené a megfelelő szerveket, mindenféle várakoztatás, emberi mulasztás nélkül. Viszont azt is láthatjuk, hogy ezek mind folyamatos emberi felügyelet nélküli megoldások -hiszen pont ez a lényegük -, de épp ezért komoly biztonsági kockázatokat is rejthet, ha egy városban kizárólag gépekre és mesterséges intelligenciákra bízzuk magunkat.

Épp ezt tűzte zászlajára egy új globális non-profit kezdeményezés, a Securing Smart Cities, amely mögött olyan vezető IT biztonsági szakemberek, vállalatok és szervezetek állnak, mint az IOActive, a Kaspersky Lab, a Bastille, valamint a Cloud Security Alliance. A csoportosulás kommunikációs központként fog szolgálni a cégek, a kormányok, a különböző médiumok, a non-profit szervezetek, valamint az egyének számára, hogy ezzel támogassák a modern városok technologiájának javulását és korszerűbb védelmét.

A “smart city” koncepciója nagyon is aktuális, számos szervezet dolgozik a helyes megoldáson, hogy a városi területeket energiahatékonnyá, kellemessé, környezetbaráttá és fizikailag biztonságossá tegyék. Azonban sajnos, sokkal kevesebb figyelmet kap a városok kiberbiztonsága. Minél több IT szervezet vesz részt az okos városok megteremtésében, annál nagyobb a potenciális kockázat. Ha a védelemmel nem foglalkoznak már a legelején, a korszerű városok költsége és összetettsége nehezen megoldhatóvá teszik a problémák kezelését, amely végül a városok sebezhetőségéhez vezet.

A fenti problémákat elkerülve a Securing Smart Cities kezdeményezés többek között össze akarja hozni az okos városokkal kapcsolatos fejlesztőket és partnereket (gondoljunk csak bele, milyen lenne, ha egy X gyártmányú szenzorral felszerelt útfigyelő rendszer nem lenne kompatibilis az Y gyártmányú jelzőlámpával, és a kommunikációs hibák valódi balesetekhez vezetnének). Céljuk az is, hogy minden okos várost érintő fejlesztésben már az kezdetekkor felhívják a figyelmet a biztonság kérdéskörére (a fenti példa mellett a személyes adatok védelme is kiemelt például, hiszen akármennyire a mi érdekünket szolgálja egy térfigyelő rendszer, visszaélésekre is lehetőséget adhat).

A Securing Smart Cities kezdeményezés résztvevői szerint a szerveződés elősegíti majd a modern városok kiberbiztonságáról szóló hatékony és felelősségteljes ismeretek terjedését. Továbbá remélik, hogy csatlakozni fognak az automatizálási berendezések gyártói a biztonsági kutatókkal közösen, készen állva arra, hogy ezen termékek biztonságos működéséhez hozzájáruljanak. Ennek eredményeképpen a városi hatóságok, valamint a biztonsági közösségek közösen oldják majd meg az újonnan fellépő kiberbiztonsági problémákat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik