Tech

Visszavonul a Nikon báránybőrbe bújt farkasa

A Nikon apró méretű, de profi fotómasinája életciklusának végéhez közelít.

A Nikon 2013 márciusban a világ legkisebb, DX-formátumú érzékelővel felszerelt fényképezőgépeként dobta piacra a 16,2 megapixeles felbontású Coolpix A-t, melynek életciklusát körülbelül 2-2,5 évre tervezte a japán gyártó. Jól értesült források szerint idén nyáron-ősszel érkezhet az utód, ha pedig Coolpix A-t szeretnénk vásárolni, akkor nem árt sietni, ugyanis a boltokból egyre jobban kikopó modell gyártása nemrégiben már le is állt. A tavaly előtt 320 ezer forintos áron nyitott készülék hazánkban mostanság akár már 190 ezer forint magasságában is begyűjthető, sőt, a gyárilag felújított garanciális használt példányok egyes helyeken már 299 dolláros (83 ezer forint) áron kaphatóak. Az amerikai B&H-nál a vadonatúj példányok árcéduláján 479 dolláros (132 ezer forint) összeg olvasható.

 

A teljes képre kiterjedő nagy felbontás és részletgazdagság érdekében a Coolpix A olyan érzékelőegységgel rendelkezik, mely nem tartalmaz optikai aluláteresztő szűrőt. Az eredmény egy olyan optikai rendszer, mely a legtöbbet hozza ki a Nikkor objektív és a DX-formátumú érzékelő nagy felbontása által kínált lehetőségekből. A DSLR modellekben is használatos Expeed 2 képfeldolgozó rendszerrel kiegészülve a Coolpix A minimális energiafogyasztás mellett biztosít maximális teljesítményt és képminőséget. A nagy ISO fényérzékenység (100-6400, 25600-as értékig kiterjeszthető) gyenge fényviszonyok vagy gyorsan mozgó téma esetén is részletgazdag képeket eredményez, minimális zaj mellett. Továbbá használhatjuk a fényképezőgép hat különböző Aktív D-Lighting beállítását, külső vakuegységet csatlakoztathatunk, illetve az UR-E24 adaptergyűrű segítségével objektívszűrőket (46 mm) alkalmazhatunk különböző hatások eléréséhez. A perifériáról beszűrődő fényt pedig napellenzővel (HN-CP18) csökkenthetjük.

 

A fix gyújtótávolságú, 18,5 mm-es (átszámítva 28 mm) f/2,8-as Nikkor objektív a teljes rekesztartományban nagy felbontást nyújt, a különböző optikai torzításokat pedig digitális kompenzáció nélkül is minimálisra csökkenti. A PASM expozíciós módokkal pontosabban szabályozható az alkotás folyamata, a két felhasználói mód pedig lehetővé teszi az egyedileg megadott fényképezőgép-beállítások azonnali bekapcsolását. A testreszabható funkciógombbal megkerülhető a menü használata, hiszen ezekhez egyszerűen hozzárendelhetők a leggyakrabban használt fényképezőgép-beállítások. A könnyű manuális szabályozást biztosító első és hátsó vezérlőtárcsákkal gyorsan elérhetők a legfontosabb fényképezőgép-beállítások. Említést érdemel továbbá a RAW támogatás, a 4 fps sebességű sorozatfelvevő, a 3 colos és 921 ezer képpontos LCD, illetve a Full HD felbontású videófelvevő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik