Tech

Papírra a fotókkal – digitális sötét kor jöhet

Egyre inkább digitalizálódó világunk potenciális veszélyeire fenyeget egy neves szakértő.

Míg nem is olyan rég még filmes fényképezőgépekkel fotóztunk és a képeinket rendszeresen előhívtuk, addig manapság már szinte csak és kizárólag digitális fotómasinákat használunk, és a fotókat általában csak a legritkább esetben szoktuk előhívni. De vajon jól van ez így?

Az internet egyik atyjának tekintett Vint Cerf egy nemrégiben megrendezett konferencián arról beszélt, hogy amennyiben így mennek tovább a dolgok, akkor nagyon könnyen egy újabb sötét kor köszönthet ránk. Mint ismeretes, a történelemben azokat az időket nevezik sötét kornak, melyekből nagyon kevés írott anyag maradt ránk, vagyis amely korokról relatíve keveset tudhatunk.

Cerf szerint a digitális sötét kor azért fenyeget, mert mostanság már rengeteg különböző fényképes és videós formátum van használatban, melyek megjelenítéséhez különböző szoftverek szükségesek, és a szabványok változásával idővel szépen lassan számos korábbi tartalmunk elveszhet. Éppen ezért a számunkra sokat jelentő fényképeket nem elég csak számítógépes állományokban, bitenként tárolni, hanem a túlélés reményében mindenképpen érdemes kinyomtatni, vagy előhívni őket.

Emberünk szerint a digitális fényképek többféle adathordozón történő tárolása csak rövid távon jelenthet megoldást, és a felhőbe történő feltöltés is maximum csak közép távú megoldásnak tekinthető, hiszen ki tudja, hogy évtizedek múlva lesz-e még például Google, Microsoft és Facebook. Ha nem találunk megoldást, a 21. század egy információs feketelyuk lesz – mondta Cerf.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik