Tech

Deutsch már temeti az internetadót

Jövő tavasszal konzultán a kormány a nemzettel internet-ügyben, de nincs szó arról, hogy visszatérne a netadó.

Közös sajtótájékoztatón jelentette be az internetről tartandó nemzeti konzultációval kapcsolatos terveit az Internetes Vállalkozások Szvetsége (IVSZ), az Infotér Egyesület, valamint a konzultáció irányításával megbízott Deutsch Tamás, EP-képviselő. A sajtóesemény előtti egyeztetésen a fenti szervezeteken kívül további szakemberek vettek részt, lényegében ötletelés folyt a nemzeti konzultációban feltehető kérdésekről.

Ahogy azt Deutsch Tamás többször is hangsúlyozta, a netadó egyértelműen halott ügy, a kormány átgondolta álláspontját, és a jövőben sem kíván hasonlót bevezetni. Ennek ellenére a netadós tüntetések idején, még a kormny teljes visszakozása előtt belengetett nemzeti konzultáció megvalósul, méghozzá 2015. március és április folyamán. Az InternetKon névre keresztelt konzultációban az érintett korosztályok szélességére tekintettel már 14 év felettiek is részt vehetnek.

A kérdések összeállítása még folyik, ebben Deutsch számít a szakmai szervezetek segítségére, de elmondása szerint az InternetKon tervezési fázisa is teljesen nyílt lesz, az érdeklődők betekinthetnek a kérdéssor összeállításának folyamatába és maguk is javasolhatnak témaköröket. Épp a folyamatban lévő tervezés miatt még nincsenek véglegesen kommunikálható kérdések, mindenesetre újságírói felvetésre Deutsch hangsúlyozta, nem lesznek bújtatott propaganda-mondatok, amelyekre csak a kormány szájíze szerint lehet “jól válaszolni”. A konzultáció a képviselő elmondása szerint az eddigi legolcsóbbnak számít, mivel a kérdőívek nyomtatását, postázását mellőzve, a témához kapcsolódva teljesen online módon történik majd meg. Deutsch ironizálva hozzátette: a sajtótájékoztatón mögötte látható háttérvásznat, valamint az InternetKon weboldalához szükséges domain-regisztrációt saját zsebéből fizette.

Az InternetKon fő csapásirányának a szakmai szervezetek négy nagy témakört javasolnak. Egyrészt fontosnak tartják, hogy mindenkinek alanyi jogon legyen internet-hozzáférése (ezt Deutsch annyiban finomította, hogy minden állampolgárnak legyen lehetősége internet-hozzáférésre). Ezen felül fejleszteni kell a digitális oktatás területét, segíteni kell a magyar vállalkozások digitális felkészülését a versenyképesség javítása érdekében, valamint a digitális állam felé haladva minden közszolgáltatás és közérdekű adat legyen elérhető interneten.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Olvasói sztorik