Tech

IFA 2014: a kütyüparádé újdonságai

Az elkövetkezendő napokban egyértelműen Berlinre fog figyelni a komplett kütyürajongó társadalom.

Ha ősz, akkor bizony Berlin: a német fővárosban idén szeptember 5. és 10. között rendezik meg a világ egyik legnagyobb szórakoztató elektronikai kiállítását, az IFA-t. Testvéroldalunkon, a mobilporton a rendezvényen bejelentendő új telefonokat vettük górcső alá, jelen írásunk pedig az érkezőben lévő egyéb újdonságokkal foglalkozik.

Új tabletekből egész biztosan nem lesz hiány Berlinben, így például várhatóan itt mutatkozik majd be a Sony legfrissebb ilyen terméke is. Míg az év elején debütált Xperia Z2 Tabletben egy 10,1 colos érintőkijelző található, addig a sokat pletykált Xperia Z3 Tablet Compact vélhetően egy 7-8 colos képátlójú panelt vonultat fel, melynek felbontása 1920×1080 pixel. A megfelelő számítási teljesítményről az előzetes információk szerint egy négymagos Qualcomm Snapdragon 801-es chipset gondoskodik, a RAM 3 GB kapacitású, a hátoldali, LED-segédfényes és Exmor RS szenzoros főkamera révén pedig maximum 8 megapixeles felvételek készíthetők. Az akkumulátor 4500-5000 mAh körüli kapacitással bír, ezenkívül pedig LTE-t, NFC-t, Bluetooth 4.0-át és ac Wi-Fi-t is kapunk. Az Xperia Z3 Tablet Compact az alábbi kiszivárgott felvételen a SmartWatch 3 társaságában vehető szemügyre.

 

A Sony tavaly jelentette be a SmartWatch 2 nevezetű okosóráját, mely felett mára már enyhén eljárt az idő, mindenesetre nagyon úgy tűnik, hogy már nem kell sokat várnunk az utódmodell bemutatkozására – a japán vállalat előreláthatólag az IFA-n leplezi majd le a SmartWatch 3-at. A vadonatúj okosóra a nemrégiben érkezett LG, Motorola és Samsung riválisaitól eltérően nem a Google-féle Android Wear operációs rendszerre fog épülni, hanem a Sony saját szoftverét futtatja majd. Jól értesült források szerint a SmartWatch 3 az elődjéhez hasonló szögletes vonalvezetéssel bír, transzreflektív kijelzőjének felbontását pedig jelentősen megemelik. A vízálló kivitelű és immár a vezeték nélküli töltőkkel is kompatibilis okosóra állítólag teljesen új felhasználói felületet kap, és nem elhanyagolható szempont, hogy okostelefon nélkül is remekül használható lesz. Azt nem tudni, hogy mobilnet kerül-e a fedélzetre, az integrált Wi-Fi modulra viszont szinte mérget lehet venni.

Okosóra fronton ugyancsak az IFA egyik sztárja lesz a múlt héten már bejelentett LG G Watch R. A cserélhető szíjas újdonság legfontosabb ismertetőjele, hogy a Motorola-féle Moto 360-hoz hasonlóan köralakú érintőkijelzőt kapott. A P-OLED technológiájú és 1,3 colos képátlójú display 320×320 pixeles felbontással rendelkezik és a Moto 360-tól eltérően az előlap 100 százalékát uralja, ami világelső újdonságnak számít. A hivatalos IP67 minősítéssel rendelkező, vagyis víz- és porálló, Android Wear operációs rendszerű okosórába egy 1,2 GHz-es órajelű Qualcomm Snapdragon 400-as chipset került, mely 512 MB RAM, illetve 4 GB flashmemória társaságát élvezi. Az energiaellátásról egy 410 mAh kapacitású akkumulátor gondoskodik, szenzor fronton pedig többek közt giroszkópot, gyorsulásmérőt, barométert és iránytűt is kapunk.

 </p>

A G Watch R-rel egy időben, már a múlt héten bemutatkozott a nagy rivális Samsung Gear S okosórája, mely természetesen ugyancsak ott lesz az IFA-n. A készülék egyediségét az adja, hogy riválisaitól eltérően négynormás 2G/3G is került bele, vagyis a kütyü akkor sem jön zavarba, ha nincs a közvetlen közelében egy okostelefon. A legfrissebb trendektől eltérően nem Android Wear, hanem Tizen operációs rendszerű újdonságra egy 2 colos képátlójú ívelt Super AMOLED érintőkijelző került, mely 480×360 képpontot vonultat fel. Az 512 MB RAM-mal, illetve 4 GB integrált memóriával szerelt okosóra duplamagos processzora 1 GHz-es frekvencián üzemel, ezenkívül pedig említést érdemel még az a/b/g/n szabványú Wi-Fi, a Bluetooth 4.1 támogatás, az USB 2.0 adatátvitel, illetve a GPS-vevő (GLONASS). A 39,8×58,3×12,5 milliméter méretű készülék 300 mAh kapacitású akkumulátora normál felhasználás mellett mintegy 2 napos üzemidővel kecsegtet, ezenkívül pedig többek közt giroszkópot, gyorsulásmérőt, iránytűt, pulzusmérőt, barométert, fényérzékelőt és még UV-szenzort is kapunk. Az IP67-es minősítésű, víz- és porálló kivitelű Samsung Gear S fekete és fehér színben készül.

 

Az Asus az IFA-n mutatja be első okosóráját, mely Android Wear operációs rendszerű készülék állítólag olcsóbb lesz a riváliásainál. Ez az egyelőre meglehetősen titokzatos készülék várhatóan 99-149 dollár (23-35 ezer forint) körüli áron érkezik majd, tehát így első blikkre mindenképpen jobb választásnak tűnik, mint a 199 dolláros (47 ezer forint) riválisok. Azt viszont egyelőre nem tudni, hogy az Asus pontosan milyen hardvert pakol az okosórába, de hát bízzunk a legjobbakban!

 

Berlinben természetesen nemcsak hordozható kütyük lesznek kiállítva, hanem többek közt a gyártók legújabb 4K televíziói és monitorai is, természetesen egyre nagyobb arányban hajlított formában. A nagyközönség először itt tekintheti meg például az LG 34UC97-et, a világ első olyan számítógépes monitorát, mely ívelt formájú és 21:9-es képarányú szuper-szélesvásznú IPS panellel rendelkezik. A 34 colos képátlójú újdonság 3440×1440 pixeles felbontással bír, és a gyártó ígérete szerint természetesen elképesztő a képminősége. A Thunderbolt 2 kompatibilis, illetve 7 W-os sztereó hangszórós monitor mellett bemutatkozik továbbá egy 31 colos képátlójú és 4096×2160 pixeles (4K) felbontású új modell is, valamint érkezik egy 24 colos monitor is, melynek érdekessége a 144 Hz-es frissítési ráta.

 

Tévéfronton a fő csapásvonal még mindig a LED háttérvilágítású LCD lesz, ugyanis a modernebb OLED technológia kapcsán az LG-t leszámítva szinte az összes nagyobb gyártó várakozó állásponton van, legalábbis is a tömeggyártás tekintetében mindenképpen. A 3D ugyan már minden készülékben ott figyel, de lényegében senki sem foglalkozik ezzel a feature-rel, arra pedig mérget vehetünk, hogy új plazmatévék egész biztosan nem lesznek az IFA-n. Hogy miért? Nos csupán azért, mert a Panasonic-ot és a Samsungot követően a múlt héten az LG is bejelentette, hogy felhagy a plazmatévék gyártásával. Dióhéjban egyelőre ennyit az IFA újdonságairól, melyek bejelentéséről hamarosan a helyszínről tudosítunk majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik