Tech

Szeptember 30. lesz a Windows 9 nagy napja

Valamivel több mint egy hónap múlva végre kipróbálhatjuk majd a Microsoft új operációs rendszerét.

A jelenlegi Windows 8 követőjének tekinthető Microsoft operációs rendszer végleges változata előreláthatólag csak a jövő esztendő tavaszán fog elkészülni, a Microsoft azonban már jóval hamarabb, idén ősszel megkezdi a szoftver széles körben történő tesztelését. Eddig csak annyit tudtunk, hogy a Windows 9 preview változata valamikor szeptember végén, vagy október elején válik elérhetővé, a Verge most azonban már a konkrét időpontot is kiszivárogtatta. Ez pedig nem más, mint szeptember 30, vagyis 5,5 hetet kell még várnunk az újdonságra.

A Treshold fejlesztési kódnevű új operációs rendszert szinte mindenki Windows 9 néven emlegeti, noha egyelőre még nem teljesen biztos, hogy ez lesz a végleges elnevezés, ezzel kapcsolatban ugyanis hivatalosan csak az említett szeptember végi napon nyilatkozik majd a Microsoft.

Az új szoftver az előzetes információk szerint “alakváltó” képességekkel rendelkezik, vagyis képes felismerni, hogy pontosan milyen platformon fut, ezt követően pedig annak megfelelően alakítja magát. Tehát ha például az OS egeret és billentyűzet érzékel, akkor kapásból asztali számítógépes módban indul el. A Start gombot követően végre a Start menüt is visszahozó Windows 9 állítólag háromféle üzemmóddal rendelkezik: asztali, tablet és mobil, ezenkívül pedig a Windows Phone 8.1 okostelefon platformról már jól ismert Cortana digitális személyi asszisztens is a szerves részét fogja képezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik