Tech

Okos teniszütő a Sonytól

Az okostelefonok és okostévék után lassan okossütők, okoszoknik, sőt okos teniszütők áraszthatják el a boltok polcait.

A tenisz nem éppen egy vadonatúj sportág, hiszen a történészek szerint az első teniszmeccset valamikor az 1800-as évek közepén játszhatták le. A sportágban használt eszközök az elmúlt évszázadokban persze igen komoly fejlődésen mentek keresztül, most pedig eljutottunk arra a szintre, hogy a teniszütőket is elkezdik telepakolni különböző szenzorokkal és adatátviteli megoldásokkal.

A Sony Smart Tennis Sensor nem más, mint egy a topkategóriás teniszütőgyártók termékeivel kompatibilis különleges szenzor, mely méri többek közt az ütésszámot, az ütések erősségét, a labda sebességét, illetve a labda pörgését is. A többek közt a Wilson, Prince és Yonex ütők végére felapplikálható készség 31,3 milliméteres átmérővel bír, a mérlegen pedig mindössze 8 grammot nyom, vagyis a fejlesztők szerint egyáltalán nem befolyásolja negatívan az ütő karakterisztikáját.

Az Android és iOS operációs rendszerű okostelefonokkal és tabletekkel vezeték nélküli Bluetooth kapcsolaton keresztül kommunikáló készülék memóriájában maximum 12 ezer ütés adatai tárolhatók el, melyek révén a teniszezést követően alaposan kielemezhető a sportolók teljesítménye és technikája. Az IP65-ös minősítésű, víz- és porálló Sony Smart Tennis Sensor 2015 januárjában debütál a kereskedelmi forgalomban, még pedig 200 dolláros (47 ezer forint) áron.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik