Tech

Még a friss, gyári pendrive is vírusos lehet

pendrive-usb-virus-technet-hu-01 (pendrive, usb, vírus, hacker, vírusirtó,)
pendrive-usb-virus-technet-hu-01 (pendrive, usb, vírus, hacker, vírusirtó,)

Túlhaladott tévhit, hogy vírust csak interneten át kaphat a gépünk vagy telefonunk. Még akár egy vadonatúj USB meghajtó is veszélyes lehet.

Míg néhány évvel ezelőtt leginkább még csak a számítógépünk volt kitéve vírusfertőzés veszélyének, addig az utóbbi időkben hozzászokhattunk már ahhoz, hogy akár a zsebünkben lapuló mobiltelefont, vagy a táskánkban heverő tabletet is könnyen célkeresztbe vehetik a támadók. Ez azonban sajnos még mindig csak a kezdet.

Karsten Nohl és Jakob Lell fejlesztők ugyanis arról számoltak be, hogy egy vadonatúj biztonsági rést fedeztek fel a különböző perifériák csatlakoztatási megoldásai kapcsán.

Embereink elmondták, hogy az általuk figyelemfelkeltés céljából megalkotott BadUSB szoftver minden további nélkül képes arra, hogy megfertőzzön egy pendrive-ot, de akár egy egyszerű USB-s billentyűzetet, vagy egeret is képes az uralma alá hajtani. Ráadásul arra is találtak példát, hogy a vírus még a gyártási szakaszban került USB-s eszközökre, így a felhasználók valóban teljesen gyanútlanul csatlakoztatták őket a gépeikhez, mondván, a gyári csomagolásból épp csak kibontott kütyü biztosan veszélytelen.

 

A legriasztóbb az egészben, hogy amennyiben valaki vizsgálat alá helyez egy a BadUSB által megfertőzött pendrive-ot, azt teljesen vírusmentesnek fogja találni, ugyanis a rosszindulatú szoftver nem az eszköz adattároló területén, hanem gyári vezérlőszoftverében, a firmware-ben húzódik meg. A Black Hat hackerkonferencián részletesen bemutatandó BadUSB, illetve a hozzá hasonló, de már ténylegesen kártékony szoftverek révén a támadók átvehetik az irányítást a PC-nk, vagy okostelefonunk felett, illetve akár a különböző jelszavainkhoz is hozzáférhetnek. Kíváncsian várjuk, hogy a biztonságtechnológiai cégek mikor és milyen formában reagálnak majd a BadUSB révén felfedett problémákra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik