Tech

Ötezer forint lesz egy nyelvvizsga

Szabó Zsanett
Szabó Zsanett

2014. 07. 23. 15:08

Egy nyelvvizsga ára akár egyhavi átlagfizetésbe kerülhet, ezért létrehoztak egy jóval olcsóbb, de hasonlóan hitelesített rendszert.

A Duolingo ingyenes, nyelvtanulásra szolgáló weboldal és alkalmazás is egyben, tulajdonképpen egy crowdsourcing-elvű szövegfordítási felület. Ez annyit jelent, hogy a szolgáltatást úgy alkották meg, hogy ahogyan a felhasználók haladnak a leckékkel, egyben honlapok és más anyagok fordításában is segédkezzenek. Az így kialakított rendszernek köszönhetően a Doulingoban a nyelvtanulás ingyenes.

doulingo (nyelvtanulás, )

A világszerte 30 millió regisztrálóval rendelkező nyelvtanulást segítő rendszert idén januárban vezették be itthon, és mára több, mint 620 ezer magyar felhasználója van. Érdekesség, hogy a hazai verzió bevezetése utáni első héten már 100 ezren töltötték le az alkalmazásboltokból. 

Az app fejlesztői arra jöttek rá, hogy a nyelvvizsgáztatást végző vállalatok és intézmények esetenként akár egyhavi átlagfizetésnek megfelelő díjat is elkérnek a jelentkezőktől, így szerettek volna létrehozni egy jóval olcsóbb, de hasonlóan hitelesített rendszert. Nagy figyelmet fordítottak arra, hogy elkerüljék az esetleges csalásokat is, a rendszert úgy alakították ki, hogy minden esetben megbízható, pontos eredményt adjon.

duolingo (duolingo)

A számítógépes adaptív teszt a vizsgázó teljesítményéhez igazodik, a kitöltése – szemben a hagyományos tesztekhez szükséges 2 órával – csupán körülbelül 20 percet igényel, a kérdések pedig igen ritkán ismétlődnek. Egy vizsgáztató videókapcsolaton keresztül kíséri figyelemmel a folyamatot, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a vizsgázó nem használ tiltott segítséget.

Féreértés ne essék, a Duolingo-n keresztül államilag elismert nyelvvizsgát nem lehet szerezni, így itthoni továbbtanuláshoz a teszttel kapható bizonyítvány nem használható fel. “A Duolingo egyelőre amerikai intézményekkel folytat tárgyalásokat, de természetesen nyitottak az intézmények részéről érkező kezdeményezésekre.”- mondta kérdésünkre a szolgáltatás PR menedzsere.

A Duolingo Test Center a bétatesztelés időszakában teljesen ingyenes lesz, utána az alkalmazás segítségével a vizsgázók egy átlagos nyelvvizsga árának töredékéért, mindössze 20 dollár (kevesebb, mint kb. 5000 Ft) ellenében, mobiljukról, kényelmesen, akár otthonról is számot adhatnak angoltudásukról. Azaz a módszer sok esetben még egy okostelefon vásárlásával együtt is megéri a gyakran közel százezer forintos vizsgadíjakhoz képest. Egyelőre csak Android platformra illetve a weben lesz elérhető, az iOS verzió későbbre várható.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Harry Potter author J.K Rowling attends the world premiere of Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 2 in central London on July 7, 2011.  Thousands of Harry Potter fanatics screamed for the stars of the epic movie series as they hit the London red carpet for the final film's world premiere.
AFP PHOTO / CARL COURT / AFP PHOTO / CARL COURT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.